Aproape 6.900 de oameni au murit sau au fost mutilaţi anul trecut, din cauza minelor terestre, a dispozitivelor explozive improvizate şi a muniţiilor neexplodate, cu toate că au trecut două decenii de la intrarea în vigoare a tratatului de la Ottawa privind interzicere minelor antipersonal, relevă un raport citat joi de dpa.
Peste 3.000 de oameni şi-au pierdut viaţa şi 3.800 au fost răniţi în 2018 în astfel de incidente, se arată în raportul anual al Campaniei internaţionale pentru interzicerea minelor terestre (ICBL), făcut public joi la Geneva.
Mare parte din aceste cazuri s-au înregistrat în zone de conflict cum sunt Afganistan, Mali, Myanmar, Nigeria, Siria şi Ucraina.
În pofida numărului ridicat de victime, Tratatul de la Ottawa este considerat un succes pentru că a pus capăt producerii şi folosirii de mine terestre în majoritatea ţărilor, notează ICBL.
Tratatul „a salvat zeci sau sute de mii de vieţi şi mijloace de trai”, a declarat Steve Goose de la Human Rights Watch, una din organizaţiile implicate în realizarea raportului.
Pe parcursul anului trecut, au amplasat mine terestre forţele guvernamentale şi grupări armate din Myanmar, precum şi grupări armate din Yemen, Afganistan, Pakistan, India şi Nigeria, iar în mai multe ţări în producerea de dispozitive explozive improvizate sunt implicate grupări armate nestatale, de exemplu miliţiile houthi din Yemen, susţinute de Iran, care produc „în masă” astfel de mine, se mai arată în raport.