x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport ONU: Două treimi din populaţia săracă a planetei trăieşte în Asia

Raport ONU: Două treimi din populaţia săracă a planetei trăieşte în Asia

21 Sep 2010   •   00:00

Asia a redus considerabil numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă, însă a rămas pe primul loc în lume în ceea ce priveşte subnutriţia şi lupta pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), se arată într-un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), informează AFP, citată de Agerpres.



"Unul dintre cele mai mari succese ale OMD în regiune a fost reducerea numărului de persoane care trăiesc cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi, de la 1,5 miliarde la 947 milioane în perioada 1990 şi 2005", subliniază acest raport cu privire la progresul Asiei în ceea ce priveşte OMD, publicat luni.

"Totuşi, regiunea rămâne zona în care trăiesc două treimi din populaţia săracă şi înfometată a lumii, o persoană din şase suferind de malnutriţie, iar reducerea mortalităţii infantile şi ameliorarea sănătăţii maternale s-au realizat foarte lent", precizează raportul, difuzat cu ocazia summitului OMD la Organizaţia Naţiunilor Unite din New York, cu cinci ani înainte de data limită - 2015 -, fixată pentru atingerea acestor obiective.

Noeleen Heyzer, secretar general al Comisiei economice şi sociale a ONU pentru Asia Pacific, a apreciat că Asia a "realizat cu adevărat progrese impresionante".

"Regiunea este pe calea cea bună pentru a atinge obiectivul de a reduce la jumătate numărul persoanelor ce trăiesc în sărăcie", a declarat ea.

Printre cele opt obiective ale OMD lansate la summitul ONU din 2000, figurează reducerea sărăciei severe şi a foametei şi reducerea cu două treimi a mortalităţii infantile.

Peste 140 de şefi de stat şi de guvern iau parte la summit-ul OMD, care durează trei zile.

Raportul despre Asia reflectă diferenţele mari din cadrul unei regiuni în care se află atât economii în plină dezvoltare, cum ar fi cele ale Chinei şi Indiei, cât şi insule trăind în sărăcie, precum cele din Pacific.

Lipsa de oportunităţi pentru femei este una dintre principalele cauze ale sărăciei, în vreme ce sistemul de securitate socială din regiune "este în urma celui din America Latină sau a celui din Europa de Est", potrivit lui Ajay Chhibber, responsabil ONU pentru dezvoltarea Asiei - Pacific.

Dezvoltarea claselor mijlocii în economiile dinamice ale Asiei contrastează cu faptul că această regiune adăposteşte şapte milioane de persoane care suferă de tuberculoză, în vreme ce 469 milioane de persoane nu au acces la apă potabilă, iar 32 milioane de copii nu merg la şcoala primară, se mai arată în raport.

Odată cu criza economică, până în 2015, un număr de 35 de milioane de persoane riscă să se confrunte cu sărăcia extremă, iar alte 70 de milioane nu vor avea acces la apă potabilă, indică raportul.

×
Subiecte în articol: externe