x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul, departe de sfârșit: Hezbollah și Iran îl declară martir pe liderul Yahya Sinwar, ucis de armata israeliană

Războiul, departe de sfârșit: Hezbollah și Iran îl declară martir pe liderul Yahya Sinwar, ucis de armata israeliană

de Redacția Jurnalul    |    18 Oct 2024   •   07:51
Războiul, departe de sfârșit: Hezbollah și Iran îl declară martir pe liderul Yahya Sinwar, ucis de armata israeliană
Sursa foto: Hepta/Hezbollah spune că va intensifica războiul cu Israelul

Joe Biden, care a ajuns joi seara în Germania, a declarat că l-a felicitat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu pentru uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, în timpul unei convorbiri telefonice purtate în timp ce se afla în aer la bordul unui avion, relatează The Times of Israel.

Președintele american Joe Biden l-a sunat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu de la bordul avionului, pentru a-l felicita pentru uciderea liderului Hamas Yahya Sinwar, anunță biroul prim-ministrului.

„Președintele SUA a lăudat forțele de apărare israeliene și munca lor excelentă”, precizează sursa citată.

Ambii lideri au căzut de acord că există acum o oportunitate de a avansa către un acord privind ostaticii și că vor colabora pentru a ajunge la acest acord.

„Acum este timpul să mergem mai departe. Sper să pună capăt războiului în curând”, a declarat Biden.

Biden anunțase joi că moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, reprezintă un moment de ușurare pentru israelieni. De asemenea, eliminarea lui Sinwar oferă oportunitatea unei zile fără Hamas la putere în Gaza, a mai spus Biden.

„Yahya Sinwar a fost un obstacol de netrecut în atingerea tuturor acestor obiective. Acest obstacol nu mai există. Dar mai rămâne multă muncă înaintea noastră", a transmis Biden prin intermediul unui comunicat citat de Reuters.

Hezbollah spune că va intensifica războiul cu Israelul după uciderea liderului Hamas

Gruparea militantă Hezbollah din Liban a declarat vineri că trece la o nouă fază de escaladare în războiul său împotriva Israelului, după uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, relatează Reuters.

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis miercuri în timpul unei operațiuni a soldaților israelieni în enclava palestiniană, un eveniment decisiv în conflictul care durează deja de un an.

Liderii occidentali au declarat că moartea sa deschide o oportunitate pentru încheierea conflictului, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis că războiul va continua până când ostaticii capturați de militanții Hamas vor fi returnați.

„Astăzi am reglat scorul. Astăzi răul a primit o lovitură, dar sarcina noastră nu a fost încă finalizată”, a spus Netanyahu într-o declarație video, înregistrată după confirmarea morții liderului, joi.

„Dragelor familii de ostatici, le spun: Acesta este un moment important în război. Vom continua cu toată forța până când toți cei dragi vouă, cei dragi nouă, vor fi acasă”, a adăugat el.

Iranul spune că moartea lui Sinwar va întări „spiritul de rezistență”

Misiunea Iranului la ONU a declarat că circumstanțele morții lui Yahya Sinwar într-o zonă de război activă vor întări „spiritul de rezistență”, relatează CNN.

„Când musulmanii îl vor privi pe martirul Sinwar stând pe câmpul de luptă - în ținută de luptă și în aer liber, în fața inamicului, nu într-o ascunzătoare - spiritul de rezistență va fi întărit”, a declarat misiunea într-o postare pe platforma X.

„El va deveni un model pentru tinerii și copiii care vor duce mai departe calea sa spre eliberarea Palestinei. Atât timp cât ocupația și agresiunea vor exista, rezistența va dăinui, pentru că martirul rămâne viu și rămâne o sursă de inspirație”, au adăugat oficialii.

Împreună cu Hezbollah, Houthis și alte grupări, Hamas face parte dintr-o alianță condusă de Iran care cuprinde Liban, Yemen, Siria, Gaza și Irak și care a atacat Israelul și aliații săi de la începutul războiului Israelului din Gaza. Ei spun că nu vor înceta să lovească Israelul până când nu se va ajunge la o încetare a focului în enclava palestiniană.

SUA spune că nu a avut niciun rol în operațiunea israeliană care l-a ucis pe Sinwar

Armata americană a declarat joi că forțele sale nu au avut niciun rol în operațiunea israeliană care l-a ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, relatează Reuters.

„Aceasta a fost o operațiune israeliană. Nu (au fost) implicate direct forțe americane”, a declarat generalul-maior al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

„Statele Unite au contribuit cu informații și date privind recuperarea ostaticilor și urmărirea și localizarea liderilor Hamas care au fost responsabili pentru reținerea ostaticilor. Deci, cu siguranță, acest lucru contribuie în general la imaginea de ansamblu. Dar, din nou, aceasta a fost o operațiune israeliană”, a adăugat el.

Comentariul său a venit după declarația lui Joe Biden cu privire la moartea lui Sinwar, în care președintele a afirmat că, după atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, a ordonat personalului american de operațiuni speciale și de informații să ajute Israelul în căutarea lui Sinwar și a altor lideri militanți.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Yahya Sinwar martir hamas hezbollah