x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Gaza. Barack Obama spune că palestinenii au nevoie de speranţă. Reacţia liderilor Hamas

Război în Gaza. Barack Obama spune că palestinenii au nevoie de speranţă. Reacţia liderilor Hamas

07 Aug 2014   •   08:40
Război în Gaza. Barack Obama spune că palestinenii au nevoie de speranţă. Reacţia liderilor Hamas
Sursa foto: MOLLY RILEY/POOL/EPA

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, spune că locuitorii din Fâşia Gaza au nevoie de "speranţă" şi că nu mai pot supravieţui mult timp izolaţi de lume.

"Nu am niciun fel de simpatie pentru Hamas, am însă pentru oamenii obişnuiţi care suferă în Gaza. În prezent, obiectivul nostru este de a ne asigura că armistiţiul durează, că Gaza poate începe procesul de reconstrucţie", a declarat Barack Obama în cursul unei alocuţiuni la încheierea summitului SUA-Africa. Potrivit liderului de la Casa Albă, israelienii trebuie "să aibă încredere în faptul că nu vor suporta din nou tiruri cu rachete cum am văzut în ultimele săptămâni".

Pe termen mai lung, trebuie să se ajungă la "recunoaşterea faptului că Fâşia Gaza nu îşi poate purta de grijă izolată de restul lumii", a atras atenţia Barack Obama, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele american a mai spus că palestinienii obişnuiţi care trăiesc în teritoriile aflate sub controlul mişcării Hamas "au nevoie de speranţă, să vadă că Gaza se deschide pentru a nu se mai simţi puşi la zid". El a reafirmat preocuparea sa în faţa bilanţului violenţelor din ultimele săptămâni, soldate cu 1.875 de morţi de partea palestiniană şi 67 de partea israeliană.

Hamas spune că armistiţiul nu a fost prelungit

Şeful-adjunct al mişcării Hamas, Moussa Abu Marzouk, a afirmat miercuri că nu există un acord privind prelungirea cu 72 de ore a armistiţiului cu Israel în Fâşia Gaza, care expiră vineri.

"Nu există un acord pentru prelungirea armistiţiului", a scris Abu Marzouk pe contul sau de Twitter.

Moussa Abu Marzouk face parte din delegaţia palestiniană care participă la negocierile indirecte care se desfăşoară cu Israel, la Cairo. Israelul a anunţat miercuri că este pregătit să prelungească pe termen nelimitat armistiţiul.

×