x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 264. Volodimir Zelenski vizitează orașul Herson

Război în Ucraina, ziua 264. Volodimir Zelenski vizitează orașul Herson

14 Noi 2022   •   07:57
Război în Ucraina, ziua 264. Volodimir Zelenski vizitează orașul Herson
Sursa foto: Hepta

Luni, 14 noiembrie 2022, este cea de-a 264-a zi de război în Ucraina.

Volodimir Zelenski vizitează orașul Herson

Șeful statului ucrainean vizitează, astăzi, orașul Herson, de unde s-au retras trupele ruse, săptămâna trecută, scrie AFP, citând o sursă de la președinția din Kiev. El a mers pe străzi îmbrăcat în ținută militară, însoți de gărzi d e corp înarmate, dar fără cască și vestă antiglonț. 

Zelenski a anunțat, anterior, că armata rusă a distrus infrastructura critică a orașului iar autoritățile locale încearcă să o stabilizeze. 

"Înainte de a părăsi Hersonul, ocupanţii au distrus toată infrastructura critică: comunicaţii, apă, căldură, electricitate. Ruşii de peste tot au acelaşi scop: să umilească oamenii cât de mult posibil. Dar vom reface totul, credeţi-mă", a transmis acesta într-un mesaj video.

El a mai precizat că forțele ucrainene au preluat controlul în circa 60 de aşezări din regiunea Herson. 

 

 

ISW: „Succesul armatei ucrainene în Herson este chiar mai impresionant decât victoria sa din regiunea Harkov”

Ucraina a obținut o victorie importantă în lupta pentru eliberarea vestului regiunii Herson, care a culminat cu retragerea forțelor rusești finalizată la 11 noiembrie, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

„Președintele rus Vladimir Putin fusese hotărât să dețină acest teren cheie, a cărui posesie i-ar fi permis să-și relanseze invazia în Ucraina neocupată de pe pozițiile de pe malul vestic al râului Nipru. Acest considerent a fost probabil mai important în calculele lui Putin decât valoarea simbolică a păstrării singurei capitale de regiune pe care forțele sale au cucerit-o de la 24 februarie 2022”, consideră analiștii americani.

Putin a angajat forțe rusești substanțiale pentru apărarea vestului Herson-ului, inclusiv multe dintre unitățile aeropurtate de elită rămase la dispoziția armatei ruse. El a angajat, de asemenea, întăriri generate de mobilizarea parțială a rezerviștilor pe care o ordonase la 21 septembrie.

„Succesul Ucrainei, în ciuda acestei determinări rusești și a alocării de unități de elită limitate, este în multe privințe chiar mai impresionant decât victoria sa din regiunea Harkov de la mijlocul lunii septembrie”, potrivit ISW.

Totodată, experții americani notează că Federația Rusă nu oferă condiții pentru „o relaxare a ostilităților” pentru restul toamnei și până la iarnă, ci mai degrabă vor lansa o nouă ofensivă în regiunea Donețk.

 

 

Zelenski acuză Rusia de crime de război în Herson

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că anchetatorii au descoperit peste 400 de crime de război în zonele din Herson, informează BBC.

Zelenski a declarat că au fost găsite cadavrele unor civili și soldați. „În regiunea Herson, armata rusă a lăsat în urmă aceleași atrocități ca și în alte regiuni ale țării noastre, unde a reușit să intre”, a declarat Zelenski într-un discurs.

„Vom găsi și vom aduce în fața justiției toți criminalii. Fără nicio îndoială”, a adăugat președintele.

De la începutul războiului, au fost găsite gropi comune în zone precum Bucha, Izyum și Mariupol. Ucraina a acuzat trupele rusești că se află în spatele atrocităților.

Luna trecută, o comisie a ONU a declarat că au fost comise crime de război în Ucraina și că forțele rusești au fost responsabile pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului la începutul invaziei.

Herson a fost singura capitală regională care a fost capturată de Rusia de la invazia din februarie a Ucrainei.

Regiunea, alături de alte trei, a fost proclamată de președintele Vladimir Putin ca fiind parte a Rusiei, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Kremlin în septembrie. Însă orașul Herson a fost eliberat de trupele ucrainene.

Funcționarii s-au întors să conducă administrația din Kherson după retragerea celor aproximativ 30.000 de soldați ruși de ocupație.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×