x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 347. Volodimir Zelenski: "Situația de pe front este dificilă și se complică". Rusia a construit o nouă bază militară în Crimeea

Război în Ucraina, ziua 347. Volodimir Zelenski: "Situația de pe front este dificilă și se complică". Rusia a construit o nouă bază militară în Crimeea

de Redacția Jurnalul    |    05 Feb 2023   •   17:26
Război în Ucraina, ziua 347. Volodimir Zelenski: "Situația de pe front este dificilă și se complică". Rusia a construit o nouă bază militară în Crimeea
Sursa foto: Hepta

Situația pe frontul din estul Ucrainei este complicată și dificilă, recunoaște președintele Volodimir Zelenski, citat de AFP. Totodată, se pare că Rusia a construit o nouă bază militară în Crimeea.

Atacuri cu rachete rusești la Harkov

Cinci persoane au fost rănite în urma unor atacuri cu rachete rusești în centrul orașului Harkov, au anunțat autoritățile.

Guvernatorul regional din Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că 4 persoane au fost rănite când o rachetă rusească S-300 a căzut în apropierea unui bloc de apartamente, iar o alta a fost rănită când o rachetă a lovit o clădire de învățământ superior.

Clădirea lovită este Academia Națională de Economie, situată la circa 700 de metri de piața centrală a orașului, potrivit Sky News.

În paralel, luptele grele au continuat în regiunea Donețk din estul Ucrainei, una dintre cele patru regiuni pe care Rusia le-a anexat ilegal anul trecut.

Guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a spus că 5 civili au fost răniți în urma unor atacuri cu rachete în timpul nopții în orașul Druzhkivka și s-a tras și asupra orașului Avdiivka și a împrejurimilor sale.

Forțele ruse continuă încercuirea orașului Bahmut, din estul Ucrainei

Cele două drumuri principale de acces dinspre regiunea Donețk sunt sub amenințarea directă a bombardamentelor iar o alta este controlată de gruparea Wagner, , transmite Ministerul britanic al  Apărării, citat de dpa. 

"Chiar dacă rămân mai multe rute alternative de aprovizionare a forţelor ucrainene, Bahmut este din ce în ce mai izolat", transmite instituția în raportul său zilnic. 

Raporturile zilnice ale Ministerului Apărării de la Londra sunt considerate propagandă de către Moscova. 

Totodată, fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, spune că luptele au loc în zona de nord a orașului. 

"Lupte crâncene au loc în cartierele din nordul Bahmut, pentru fiecare stradă, pentru fiecare imobil, pentru fiecare casă a scărilor. Forţele armate ucrainene nu bat în retragere. Ele se bat până la ultimul om", a spus, duminică  Evgheni Prigojin, pe Telegram.

Orașul Soledar și satul Blagodatne au fost cucerite de forţele ruse.
Statul Major de la Kiev a confirmat că au loc lupte şi bombardamente în  mai multe zone din estul țării. 4 civili au fost ucişi şi 11 răniţi în ultimele 24 de ore. Alte 5 persoane au fost rănite în două atacuri rusești asupra centrului orașului Harkov, spune şefului administraţiei militare regionale, Oleg Sinegubov.

În Vugledar și Liman trupele ruse sunt în ofensivă. "Ocupanţii îşi mobilizează din ce în ce mai mult forţele pentru a ne sparge apărarea", a spus Volodimir Zelenski.

Rusia a construit o nouă bază militară în Crimeea

Forțele ruse au construit o bază militară în nordul peninsulei Crimeea, relatează un analist de la American Enterprise Institute, citat de Sky News.

Analizând imaginile din satelit, el afirmă că baza dispune de un heliport, un perimetru fortificat și parcări pentru vehicule.

Imaginile vin la câteva zile după ce autoritățile ruse din Crimeea au anunțat naționalizarea a circa  500 de proprietăți, inclusiv unele care aparțin unor politicieni și oameni de afaceri ucraineni de rang înalt.

Într-o declarație pe Telegram, Vladimir Konstantinov, președintele legislativului din Crimeea, a spus că decretul îi vizează pe "complicii regimului de la Kiev" iar printre proprietățile naționalizate se numără bănci și infrastructuri turistice și sportive.

 Volodimir Zelenzki: "Situația de pe front este dificilă și se complică"

"În cele 346 de zile ale acestui război, am spus de multe ori că situaţia de pe front este dificilă. Şi că situaţia se complică. Acum ne aflăm din nou într-un astfel de moment. Un moment în care ocupantul mobilizează tot mai multe forţe pentru a ne străpunge apărarea. Este foarte dificil acum în Bahmut, Vugledar, Lîman şi în alte regiuni", a spus șeful statului ucrainean. 

El a salutat noul schimb de prizonieri, care a avut loc sâmbătă, în cadrul căruia au fost recuperați 116 militari, printre care și doi ofițeri.  În aproape un an de război, au fost eliberați de forțele ruse 1.762 de ucraineni. 

Totodată, Zelenski a vorbit și de "lucruri foarte importante" pe care le pregăteşte împreună cu premierul britanic Rishi Sunak, fără a da detalii. Însă a precizat că luptători ucraineni se antrenează pe tancurile Challenger în Marea Britanie. 

Regatul Unit a promis livrarea a 14 astfel de tancuri, considerate cele mai performante din lume. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: razboi ucraina Rusia crimeea