Trupele ruse convenționale atacă în sud-estul Ucrainei. Surse ucrainene afirmă prezența a circa 300.000 de soldați ruși. Aceștia dispun de tehnică masivă de luptă, respectiv 1.800 de tancuri, aproape 4.000 de vehicule blindate și 2.700 de sisteme de artilerie, 810 lansatoare de rachete sovietice Hail și Smerch, 400 de avioane de luptă și 300 de elicoptere.
Ritmul operațiunilor rusești pe linia Svatove-Kreminna, din vestul regiunii Lugansk, a crescut în ultima săptămână și atacă liniile de apărare ucrainene de-a lungul frontierei Harkov-Lugansk, în special la nord-vest de Svatove, lângă Kupiansk, și la vest de Kreminna.
Nu au fost încă activate unitățile Diviziei 2 de pușcași motorizați, Armata 1 de tancuri a Gărzii, Districtul Militar de Vest, care a fost desfășurată în ianuarie 2023, în regiunea Lugansk, după ce a fost în Belarus.
Rusia acuză că trimiterea de avioane de luptă Kievului va produce suferință populației
Rusia acuză că trimiterea de avioane de luptă Kievului va produce suferință populației și precizează din nou că își va îndeplini obiectivele militare, scrie EFE.
Totodată, Moscova avertizează că populația din această țară va suferi dacă UE și NATO va trimite avioane de luptă.
"Orice livrare de avioane de luptă avansate la standardele NATO nu va aduce decât durere şi suferinţă ucrainenilor. Aceasta nu este nimic altceva decât implicarea tot mai mare a Marii Britanii, a Germaniei şi a Franţei în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.
Linia de demarcare între implicarea indirectă şi cea directă dispare treptat. Nu putem decât să ne exprimăm regretul în această privinţă şi să spunem că astfel de acţiuni duc la o escaladare a tensiunilor, la prelungirea conflictului şi ]l va face din ce în ce mai dureros pentru Ucraina.
Chiar dacă Occidentul va accepta apelurile lui Zelenski de a livra avioane de luptă, Rusia nu se va lăsa descurajată şi va continua operaţiunea militară specială până când îşi va atinge obiectivele", a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Aflat în vizită la Londra, Volodimir Zelenski a cerut avioane de luptă moderne, după ce a primit promisiunea că i se vor livra tancuri de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.
Deocamdată, Marea Britanie nu a anunțat nimic în acest sens dar vrea să antreneze piloții ucraineni pentru a opera pe aparatele de zbor ale NATO, potrivit premierului Rishi Sunak.
Rusia respinge concluziile anchetei privind doborârea avionului MH17 din 2014
Totodată, Rusia a respins concluziile procurorilor internaţionali care investighează doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, care au spus că au găsit 'indicii semnificative' privind implicarea personală a preşedintelui Vladimir Putin în această catastrofă, acesta aprobând folosirea sistemelor de rachete ruseşti BUK. Peskov a transmis că nu acceptă rezultatele anchetei deoarece nu a participat la aceasta iar anchetatorii nu au prezentat dovezi concludente. Procurorii spuseseră anterior că își bazează concluziile pe interceptări telefonice dar implicarea directă a președintelui Vladimir Putin și a altor oficiali nu sunt concludentă și au oprit investigația.
MH17 a fost doborât de un sistem rusesc de rachete BUK deasupra estului Ucrainei, pe ruta Amsterdam- Kuala Lumpur, pe 17 iulie 2014. Toţi cei 298 de pasageri, printre care 196 cetăţeni olandezi, şi-au pierdut viaţa. În acea perioadă, forțele ucrainene se luptau cu etnicii ruși din Donbas.