x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Orientul Mijlociu. Israelul a început invazia secretă în Fâșia Gaza

Război în Orientul Mijlociu. Israelul a început invazia secretă în Fâșia Gaza

de Redacția Jurnalul    |    31 Oct 2023   •   17:45
Război în Orientul Mijlociu. Israelul a început invazia secretă în Fâșia Gaza
Sursa foto: Hepta

Armata israeliană avansează în Fâșia Gaza cu soldați și tancuri. Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat intrarea cu trupe în regiune, fără să folosească termenul invazie.

"După ce a omorât mii de palestinieni prin atacurile aeriene, Israelul a început atacurile la sol. Ambiguitatea a fost în mod intenționat întreținută de statul evreu iar observatorilor străini și presei internaționale le-a luat mult timp pentru a înțelege ce se întâmplă.", scrie The New York Times.

Forțele terestre israeliene au avansat masiv în Fâșia Gaza, începând de vineri seara, imediat după începerea Sabatului evreiesc.

Startul operațiunii a fost însoți ,de un bruiaj al rețelelor de internet și telecomunicații din Gaza, care i-a împiedicat pe localnici să descrie evenimentele la care erau martori.

În cele trei zile de când a început efectiv ofensiva terestră, armata israeliană a continuat bombardamentele aeriene, în timp ce trupele de infanterie și blindatele au rămas, în mare parte, în zona rurală de la marginea Gaza City.

Sub presiunea SUA, Israelul a evitat să descrie operațiunea drept o invazie

"Totul are loc în secret", a comentat Andreas Krieg, expert al King's College din Londra, precizând că "există un grup foarte mic de oameni care știu cu adevărat ce se întâmplă, chiar și în interiorul Israelului".

Scopul unei astfel de ambiguități strategice este de a menține inamicul în incertitudine, permiterea unui asediu asupra Gaza City, unde Hamas a săpat o vastă rețea de tuneluri și fortificații subterane, și de a câștiga timp pentru soldații evrei.

Sunt câteva sute de obiective teroriste Hamas aflate la suprafață, în zona de nord a Fâșiei Gaza, în special în Gaza City, dar și în orașele-satelit.

După ce armata israeliană a consumat etapa de bombardare a acestor obiective aflate la suprafață, s-a trecut la etapa bazată pe incursiunile terestre, cu trupe terestre foarte bine organizate, sprijinite de blindate, tancuri și transportoare.

Forțele speciale au misiunea să intre în ascunzătorile Hamas unde, pe lângă arme, muniții, rachete, se pot afla și ostatici.

S-a intrat astfel în faza a treia a războiului dintre Israel și organizația palestiniană Hamas. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×