x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Razboiul civil mocneste in Irak

Razboiul civil mocneste in Irak

06 Apr 2004   •   00:00

Orase incercuite, explozii, masini incendiate si tiruri de arma trase din elicopter. Violentele au reizbucnit in Irak, unde radicalii siiti s-au rasculat impotriva fortelor coalitiei. Trupele de mentinere a pacii sunt coplesite.

Situatia din Irak ameninta sa scape de sub controlul trupelor aliate. Violentele de la sfarsitul saptamanii s-au intensificat si au culminat, ieri, cu ocuparea biroului guvernatorului din orasul sudic Basra.

Orase incercuite, tiruri trase din elicoptere, sosele importante blocate. Militarii din coalitie incearca din rasputeri sa faca fata valului de violente ce-a cuprins Irakul. Ciocnirile din ultimele zile dintre soldatii aliati si irakienii siiti au fost cele mai sangeroase de la inlaturarea de la putere a fostului presedinte, Saddam Hussein. Siitii, carora schimbarea regimului le-a permis sa revina in legalitate, s-au razvratit dupa ce principalul ziar al liderului lor radical, Moqtada Sadr, a fost inchis, saptamana trecuta, si unul dintre oamenii de incredere ai lui Sadr a fost arestat.

Batalie pentru putere

Partizanii lui Sadr, un vehement oponent al „ocupatiei internationale" din Irak, incearca acum sa preia controlul asupra mai multor cladiri publice din orasul sudic Basra si din Sadr City, o suburbie a Bagdadului. Au reusit sa se impuna la Basra, unde au ocupat biroul guvernatorului. La Sadr City au murit sapte americani si 22 de irakieni. Incidente grave au avut loc si la Najaf, orasul sfant din centrul Irakului. Aici, o manifestatie organizata de partizanii lui Sadr s-a transformat intr-o inclestare cu militarii coalitiei. Siitii au inconjurat cladirea unde-si are biroul guvernatorul, apoi sediul fortelor irakiene de aparare civila, incercand sa le ocupe. Ciocnirile dintre militarii coalitiei si razvratiti s-au soldat cu doi morti si 12 raniti de partea aliatilor si cu peste 20 de morti de partea irakiana. Violentele s-au extins si la Amara, in sud, unde fortele britanice au fost nevoite sa ucida patru irakieni si sa raneasca opt.

Tiruri din elicopter

La Bagdad, americanii au survolat orasul cu elicoptere Apache si au tras asupra partizanilor liderului siit, angajati in lupte grele cu fortele SUA in vestul capitalei irakiene. Nu departe de Bagdad, la Samarra, trei membri ai politiei civile au fost ucisi in urma exploziei unui dispozitiv explozibil plasat in apropiere de un punct de control. La 50 de kilometri vest de capitala, trupele americane au declansat o operatiune de proportii, incercuind orasul Fallujah si blocand ruta principala care il leaga de Bagdad.

Confruntarile dovedesc, potrivit analistilor BBC, sporirea sentimentului de antipatie fata de americani si aliatii lor. Ele survin la aproape o saptamana de la mutilarea de catre irakieni a cadavrelor catorva americani, la Fallujah.
Irina Cristea


Garantii pentru retragerea aliatilor

Protestatarii siiti cer retragerea trupelor aliate din Irak, incurajati de mesajele radicale ale liderului lor. Moqtada Sadr ii acuza pe militarii coalitiei, in special pe cei americani, de crime, cere garantii ca ei se vor retrage cat de curand de pe teritoriul Irakului si ca tara va fi guvernata de irakieni alesi de poporul irakien. El mai cere redeschiderea ziarului sau, Hawza al-Natiqa, suspendat saptamana trecuta de americani pentru incitare la violenta.

×
Subiecte în articol: externe sadr