x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Razboiul din Irak - Minciuni in serie

Razboiul din Irak - Minciuni in serie

de Ana Ilie    |    15 Mar 2006   •   00:00
Razboiul din Irak - Minciuni in serie

Un studiu ce urmeaza a fi publicat in reputata revista Foreign Affairs ofera si un nou prilej de jena pentru presedintele George Bush, subliniind ca Saddam Hussein nu dispunea de arme de distrugere in masa. Este inca o dovada ca invadarea Irakului s-a facut pe baza unui set de motive false, pornind de la premisa ca regimul de la Bagdad detinea arme interzise.

INTERPRETARI GRESITE. Un studiu realizat pentru statul major interarme american, care va fi publicat, partial, in editia din mai-iunie a revistei Foreign Affairs, potrivit AFP, demonstreaza ca serviciile secrete americane au interpretat gresit in 2002 mesajele irakiene privind armele de distrugere in masa, crezand ca fac referire la armele ascunse, desi era vorba despre conformarea la cerintele ONU. Astfel, un mesaj cu privire la interzicerea folosirii sintagmei "gaz neurotoxic" in transmisiunile prin radio a fost citat, la momentul respectiv, chiar de secretarul de stat, Colin Powell, intr-un faimos discurs tinut la ONU, drept o dovada ca irakienii poseda arme interzise. Un alt mesaj irakian datand din 2002 ordona "sa se verifice pana cand nu mai ramane nici un agent chimic sau scurgere de produse chimice in jurul locatiei statului major si sa se scrie un raport pe acest subiect". "In contextul epocii, analistii americani au considerat acest mesaj drept o dovada ca Bagdadul incerca sa ascunda arme", se spune in studiul citat de AFP. "De fapt, de aceasta data, aceste informatii arata ca regimul incerca sa se conformeze cerintelor ONU", se spune in studiu. Aceste interpretari eronate au fost incurajate de frecventele incercari ale lui Saddam Hussein de a convinge comunitatea internationala ca poseda arme de distrugere in masa. Saddam era convins ca, daca lumea afla ca nu detine arme interzise, Israelul va incerca sa atace Irakul, detaliaza lucrarea.

Acelasi studiu mai dezvaluie ca Saddam Hussien nu s-a pregatit de razboi, pentru ca nu i-a trecut nici o clipa prin cap ca americanii vor invada Irakul. Chiar si atunci cand blindatele americane au atins frontiera tarii, nu i-a venit sa creada, fiind absolut convins ca Franta si Rusia, doua oponente ale planurilor belicoase ale SUA, vor reusi cumva sa ii impiedice pe americani. "Nu a existat un plan national de organizare a unei miscari de gherila in caz de infrangere militara. Saddam a crezut pana in ultima clipa ca va ramane la putere", subliniaza studiul.

EROARE
"In contextul epocii, analistii americani au considerat acest mesaj drept o dovada ca Bagdadul incerca sa ascunda arme" - studiu american

×
Subiecte în articol: externe arme