x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reabilitarea lui Stalin

Reabilitarea lui Stalin

de Ana Ilie    |    19 Noi 2005   •   00:00
Reabilitarea lui Stalin

Mai mult de 200 de carti au vazut lumina tiparului in Rusia, in ultima perioada, toate tratand era stalinista. Nu este vorba nici despre o analiza obiectiva a evenimentelor care s-au produs in aceasta perioada, nici despre consecintele lor.

Rusii sunt bombardati cu repovestirea "cosmetizata" a epocii staliniste, cu o scriitura de invaluire si pacalire a cititorului, printr-o combinatie reusita de nostalgie si amintiri placute dintr-o epoca demult apusa, cand "mama Rusia" era temuta si respectata.

REPETITIE. Aceasta nu este singura epoca in istoria tulbure a ultimelor decenii cand reapare dorinta de reabilitare a lui Stalin in Rusia. In 1969 s-a incercat acelasi lucru, cu ocazia comemorarii a ceea ce ar fi fost cea de-a 90-a aniversare a fostului lider. Eforturile rusilor au fost oprite atunci de Leonid Brjnev, care a luat aminte la o petitie a unor membri ai elitei care sustineau ca ar fi o rusine pentru intreaga natiune sa glorifice un lider care a intemnitat si ucis milioane de concetateni.

PROFET IN DIZGRATIE. Editorialista Nina Hrusceva amintea, de curand, in publicatia online World Policy Journal, o declaratie profetica. Viaceslav Molotov, camaradul de arme si expertul in relatii externe al lui Stalin, care si-a pierdut inaltele functii la inceputul campaniei antistaliniste din anii ’50, a profetit ca "va veni o vreme cand numele lui Stalin va fi reabilitat. Acest fenomen va avea loc la cererea publicului larg. Numele sau se va ridica si isi va ocupa locul glorios in istorie". Se pare ca Molotov a avut dreptate, in conditiile in care mai multe orase din Rusia si-au anuntat intentia de a ridica monumente care sa aminteasca de "marele lider".

EXTREMISTII PLUSEAZA. In luna aprilie a acestui an, Partidul Comunist condus de radicalul si imprevizibilul Ghenadi Ziuganov a votat pentru invalidarea celui de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist, pentru a retrimite fostii prizonieri politici din Gulag inapoi (tot in temutul si frigurosul Gulag, desi multi dintre ei au murit intre timp, in urma detentiei), pentru a sterge din istorie pe Nikita Hrusciov si pentru a-l reabilita pe Stalin. De ce s-au suparat comunistii lui Ziuganov pe cel de-al XX-lea Congres si pe Hrusciov? Pentru ca atunci, in februarie 1956, Hrusciov a denuntat politicile opresive ale lui Stalin, declansand perioada "dezghetului", asa cum este denumita in istoria sovietica. In viziunea lui Hrusciov, cea mai mare crima a lui Stalin a fost lichidarea nediscriminatorie a mii de membri de partid, intelectuali, si lideri militari, fapt ce ar fi condus la infrangerea Rusiei in cel de-al doilea razboi mondial. Hrusciov a criticat si ceea ce a numit "cultul mortal al personalitatii lui Stalin" si a lansat campania de destalinizare. Ca urmare a celui de-al XX-lea Congres si a discursului inflamant al lui Hrusciov, unii prizonieri din Gulag au fost reabilitati postum, iar altii au fost eliberati, si pe acestia, colegii de partid ai lui Ziuganov i-ar dori intorsi in Siberia.

SCEPTICISM POPULAR. Cu toate zvarcolirile comunistilor actuali, tendinta de imortalizare a memoriei "marelui lider" nu gaseste sustinere decat la 36% dintre rusi. Intr-un clasament al preferintelor, Putin este pe locul intai, urmat indeaproape de Stalin. Insa in vreme ce Stalin si-a construit cu grija o imagine ce ascundea de marele public faptul ca era mic si indesat si avea fata marcata de pojar, Vladimir Putin nu are nevoie sa-si ascunda defectele, pentru ca teama de libertate face ca tot mai multi rusi sa intre fara rezerve in jocul cultului personalitatii. Culmea este ca rusii folosesc un slogan stalinist "inchide-i si dupa aceea avem liniste", pentru a explica si chiar justifica politica autoritara a lui Putin.

PSIHOLOGIE SOCIALA
AL POPORULUI. Stalin si-a construit cu grija imaginea
Unii observatori sustin ca actuala iubire a rusilor pentru stalinism si larga aprobare a metodelor lui Putin sunt o reflectare a disperarii morale, materiale, psihice, post-socialiste. Poporul rus si liderii sai au o adanca nevoie sa se simta mai bine in legatura cu ei insisi si tara lor. Intr-un discurs tinut anul acesta, Putin a numit caderea Uniunii Sovietice drept "o adevarata drama" pentru poporul rus si "cea mai mare catastrofa geopolitica" pentru intreaga lume. Pentru multi rusi, dizolvarea sistemului politic sovietic si spargerea imperiului au dus la sentimentul pierderii identitatii nationale. Prin renuntarea la comunism, credintele a milioane de cetateni sovietici au devenit goale de continut. Eliminarea trecutului lor le-a negat sacrificiile facute zeci de ani de-a randul. In acelasi timp, declararea independentei Rusiei in 1990 a reprezentat, pentru multi, punctul cel mai jos in istoria tarii. "Independenta" a fost urmata de ani in care anarhia a fost un pericol real, cand peste 50% din populatia Rusiei, inclusiv profesorii, oamenii de stiinta, doctorii si Armata, au constatat o scadere a standardului de viata, in vreme ce multe alte milioane de persoane s-au trezit in afara granitelor Federatiei Ruse. In aceste conditii, singurul lucru care ar mai putea da rusilor un motiv de mandrie este istoria, care a transformat Uniunea Sovietica intr-o putere mondiala, si pe care publicul o asociaza cu numele lui Stalin.

LENIN, DE STRAJA IN KALININGRAD
Nu doar "tatucul" Stalin pare sa-i bantuie pe rusi in aceasta perioada. La cererea populatiei, autoritatile din Kaliningrad au demarat un ambitios plan menit sa-l scoata de la naftalina si pe Vladimir Ilici Lenin (foto). O statuie inalta de trei metri a fostului lider va fi turnata in bronz si amplasata intr-o piata din oras. Monumentul se va afla in vecinatatea unei strazi care va purta, cum altfel, numele lui Vladimir Ilici, pentru ca o cincime dintre locuitorii Kaliningradului au declarat ca au un respect deosebit pentru fostul lider si ca ar dori sa aiba parte de mai multe ocazii de a-si aminti de el.
×
Subiecte în articol: externe stalin