x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Redimensionarea ambasadelor

Redimensionarea ambasadelor

20 Ian 2005   •   00:00

"Dorim o schimbare de stilistica in politica externa a Romaniei", a declarat ieri ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in prima sa conferinta de presa.

ANCA ALDEA

PRIORITAR. Noul ministru de Externe vrea un minister depolitizat
PROFIL EUROPEAN. Seful diplomatiei romane a tinut sa precizeze ca intre principalele obiective ale sale se afla integrarea in Uniunea Europeana, constientizarea rolului de membru al Aliantei Nord-Atlantice si promovarea unei politici de buna vecinatate in regiune. El a tinut sa precizeze ca misiunea Romaniei la Bruxelles "va fi redimensionata", pentru a exprima interesele noastre la UE. Noua politica externa a Romaniei va adopta modelul european si in privinta promovarii minoritatilor nationale.

AMBASADE NOI. Ministrul a amintit ca Romania a fost prima tara care a sprijinit apetenta europeana a Republicii Molodova. Acesta este unul dintre motivele pentru care la Chisinau va fi construita o noua ambasada a Romaniei, "mult mai cuprinzatoare si mai interesanta", care sa exprime imbunatatirea relatiilor bilaterale.

Cat priveste Ucraina, cu care Romania s-a aflat in centrul unui scandal din cauza Canalului Bastroe, ministrul roman de Externe a anuntat ca politica sa se va schimba in momentul in care noul presedinte de la Kiev va fi instalat in functie, iar Guvernul local isi va anunta prioritatile. In ceea ce priveste ambasadorii numiti pe criterii politice, Ungureanu a refuzat sa vorbeasca despre cazuri nominale, precizand doar ca acesti diplomati "nu vor fi schimbati in valuri". "Exista simptome ale politizarii MAE. Cu un pic de delicatete credem ca le putem trata", a adaugat el.

Despre mult-asteptata numire a secretarilor de stat din MAE, Ungureanu a precizat ca acestia vor fi numiti in curand. "Preferam greselile inocentilor, pentru ca sunt reparabile", a spus ministrul, insistand asupra echipei sale tinere.

×
Subiecte în articol: externe