x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum pentru independenţă în Catalonia. Madridul reacţionează

Referendum pentru independenţă în Catalonia. Madridul reacţionează

27 Sep 2014   •   12:45
 Referendum pentru independenţă în Catalonia. Madridul reacţionează

Preşedintele catalan Artur Mas a convocat sâmbătă pentru data de 9 noiembrie un referendum privind independenţa acestei bogate regiuni din Spania, sfidând astfel guvernul de la Madrid care şi-a anunţat decizia de a împiedica consultarea populară, relatează agenţiile internaţionale de presă. 

Guvernul spaniol se va reuni luni pentru a contesta la Tribunalul Constituţional acest scrutin care, în opinia sa, încalcă prevederile legii fundamentale. 

Apelul va suspenda în mod automat decretul de convocare, în aşteptarea deciziei Tribunalului care, cel mai probabil, va anula decretul şi legea catalană ce l-a autorizat săptămâna trecută. Artur Mas, aliat al stângii separatiste din partidul ERC (Esquerra Republicana de Catalunya), s-a angajat să organizeze, într-un cadru legal, consultarea populară în condiţiile unei opinii publice din ce în ce mai atrase de ideea separatismului. 

Aspiraţiile la independenţă se află în creştere în Catalonia, o regiune cu circa 7,5 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei, de când aceasta şi-a văzut în 2010 statutul de autonomie amendat de Tribunalul Constituţional, care i-a retras recunoaşterea în calitate de 'naţiune'. 





×
Subiecte în articol: Artur Mas independenta catalonia