x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe (SONDAJ) Doar 33% dintre britanici vor să rămână în UE

(SONDAJ) Doar 33% dintre britanici vor să rămână în UE

18 Feb 2013   •   18:08
(SONDAJ) Doar 33% dintre britanici vor să rămână în UE

Doar o treime dintre britanici ar vota la referendum pentru rămânerea ţării în Uniunea Europeană, se arată în ultimul sondaj de opinie realizat de agenţia Harris Interactive, ale cărui date au fost publicate azi în publicaţia Financial Times.

Astfel, 33% dintre britanici vor să rămână în UE, în timp ce 50% ar vota pentru ieşirea din Uniune, iar 17% s-ar abţine de la vot.

Ultimul referendum în care britanicii au fost invitaţi să voteze pentru rămânerea sau părăsirea UE a fost în 1975. Şi atunci scepticii păreau majoritari, însă o campanie masivă susţinută de marile companii pentru rămânerea în UE a dat roade, astfel că rezultatul votului a fost de 67,2% pentru şi 32,8 împotrivă.

Premierul David Cameron a promis, luna trecută, că va susţine ţinerea unui referendum cel mai târziu în 2017, pe acest subiect.

Cameron va face campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE, cu condiţia ca Bruxelles să acorde acestei ţări o mai mare flexibilitate în deciziile interne.

De altfel, sondajul a arătat că 12% dintre alegătorii care vor să părăsească UE şi-ar inversa votul, dacă Cameron ar obţine puteri sporite de la UE. Alţi 47% dintre repondenţi au declarat că este posibil să-şi schimbe opţiunea.

Pe de altă parte, sondajul arată că relaţia Marii Britanii cu UE ocupă locul 14 din 15 pe lista de priorităţi a cetăţenilor, în spatele altor probleme precum sistemul sanitar, educaţia sau economia. 

×