x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reunificarea Georgiei nu trebuie să fie o precondiţie a aderării la NATO

Reunificarea Georgiei nu trebuie să fie o precondiţie a aderării la NATO

de Sînziana Stancu    |    07 Oct 2010   •   00:00

Pentru Georgia continuă "politica uşilor deschise", dar această ţară ar vrea un loc confirmat şi în declaraţia de la Lisabona.



"Este doar o problemă de timp când Georgia va deveni membră a NATO şi, în viitor, când Georgia va deveni membră a UE. Sperăm că vom intra împreună cu Republica Moldova, cu Ucraina şi alţi prieteni", a declarat vicepremierul georgian Giorgi Baramidze, la întâlnirea cu ministrul român de Externe Teodor Baconschi, ce a avut loc joi, la sediul MAE român.

Vicepremierul georgian s-a referit la Rusia, cu care Georgia a intrat în conflict armat în august 2008, când trupele ruseşti au provocat acest conflic pentru a-şi duce la capăt un plan mai vechi, iniţiat în luna aprilie, de a proclama independenţa provinciilor separatiste georgiene Oseţia de Sud şi Abhazia. "Credem că NATO nu poate să-şi permită să lase o terţă ţară să-şi folosească dreptul de veto pentru ca Georgia să nu fie primită în NATO", a declarat Baramidze, subliniind că acest lucru ar fi "un semnal pentru Rusia, de a o încuraja să nu părăsească teritoriile georgiene". Apoi, înalta oficialitate georgiană a dat exemplu Germania, care a devenit membră a NATO când nu era reunificată, tocmai pentru că "NATO a învins blocul comunist şi socialist, fără a trage nici măcar un glonţ, pentru că (organizaţia - n.r.) a insistat şi a dus o politică înţeleaptă (...) o politică specifică ţărilor democrate". De altel, reprezentantul de la Tbilisi s-a arătat hotărât şi optimist în privinţa aderării la NATO şi la Uniunea Europeană, fiind convins că Georgia îşi va putea rezolva problemele pe care le are chiar înainte de preaderare.

Baramidze a mulţumit României pentru "sprijinul puternic şi constant pe care l-a oferit Georgiei privind integritatea sa teritorială" şi pentru faptul că s-a implicat, alături de comunitatea internaţională, la rezolvarea conflictului ruso-georgian pe cale diplomatică.

×
Subiecte în articol: externe