x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune de urgenţă a miniştrilor de Externe din ţările UE privind Ucraina

Reuniune de urgenţă a miniştrilor de Externe din ţările UE privind Ucraina

02 Mar 2014   •   17:10

Agenda instituţiilor europene din următoarea săptămână este dominată de reuniunea de urgenţă a Consiliului Afaceri Externe (CAE) al UE privind situaţia din Ucraina şi de prezentarea de către Comisia Europeană (CE) a concluziilor analizelor aprofundate referitoare la dezechilibrele macroeconomice în cele 16 ţări membre menţionate anul trecut în raportul privind mecanismul de alertă, plus Irlanda, care a ieşit din programul de asistenţă financiară.
Miniştrii Afacerilor Externe din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) se vor reuni de urgenţă luni, la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, conform unui anunţ postat sâmbătă pe Twitter de şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton. Reuniunea de luni va fi a doua a şefilor diplomaţiilor din cele 28 de ţări membre ale UE consacrată situaţiei din Ucraina în mai puţin de două săptămâni. La 20 februarie, miniştrii de Externe din UE au decis îngheţarea averilor şi neacordarea de vize celor vinovaţi de violenţe şi de recurgerea excesivă la forţă în Ucraina, însă până în prezent nu a fost stabilită o listă de nume.

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, va participa la reuniunea de la Bruxelles. Şeful diplomaţiei române va exprima profunda preocupare faţă de actuala situaţie şi va sublinia necesitatea respectării cadrului juridic internaţional.

Ministrul va reitera imperativul asigurării stabilităţii, securităţii, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, cu respectarea deplină a drepturilor tuturor cetăţenilor săi, se arată într-un comunicat al MAE român. Corlăţean va argumenta în favoarea unei implicări active, consistente şi unitare a UE în Ucraina.

×
Subiecte în articol: criza ucraina