x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Expert în securitate: Revendicarea Statului Islamic pentru atacul din Rusia e plauzibilă

Expert în securitate: Revendicarea Statului Islamic pentru atacul din Rusia e plauzibilă

de Redacția Jurnalul    |    23 Mar 2024   •   20:20
Expert în securitate: Revendicarea Statului Islamic pentru atacul din Rusia e plauzibilă

Revendicarea de către Statul Islamic a atacului dintr-o sală de concerte de lângă Moscova pare a fi plauzibilă, potrivindu-se unui model de atacuri anterioare ale militanților islamiști, conform unor experți în securitate.

Statul Islamic a revendicat atacul de vineri seara din Rusia, în urma căruia, potrivit ultimului bilanț, 133 de persoane au fost ucise, relevă Reuters. Statul Islamic a și publicat o fotografie a presupușilor atacatori.

Adam Dolnik, un expert ceh în securitate care a studiat atacurile islamiste din trecut din India, Kenya, Rusia și din alte zone ale lumii, a declarat că revendicarea Statului Islamic pare credibilă, deși "acest fapt nu îi va împiedica pe ruși să profite de acest lucru pentru agenda lor de politică externă față de Ucraina și Occident", notează Reuters.

Dolnik a afirmat că atacul din Rusia reprezintă un ”modus operandi” tipic pentru Statul Islamic și Al-Qaida.

Singurul element neobișnuit, potrivit lui Dolnik, a fost faptul că autorii au reușit să fugă (chiar dacă ulterior ar fi fost prinși). Asta spre deosebire de atacurile tipice ale militanților islamiști, în care aceștia se pregătesc să moară și se așteaptă să fie împușcați în cele din urmă de forțele de securitate.

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: statul islamic Rusia