x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revoltă trandafirie cu ţepi - Bătăi de stradă la Tbilisi

Revoltă trandafirie cu ţepi - Bătăi de stradă la Tbilisi

de Sînziana Stancu    |    08 Noi 2007   •   00:00
Revoltă trandafirie cu ţepi  - Bătăi de stradă la Tbilisi
Sursa foto: DAVID MDZINARISHVILI/

Lideri ai opoziţiei georgiene au fost bătuţi crunt de poliţie, unii dintre ei fiind spitalizaţi, iar alţii, arestaţi. Georgienii ostili preşedintelui Mihail Saakaşvili protestează, cerăndu-i plecarea de la putere.


Poliţia georgiană a arestat doi lideri ai opoziţiei de la Tbilisi, in timp ce alţii au ajuns la spital, după ce poliţia a intervenit violent asupra manifestanţilor, care protestau in stradă pentru alungarea preşedintelui Mihail Saakaşvili de la putere. Demonstranţii folosesc acum aceleaşi tactici pe care le-au folosit in 2003, cănd, prin "Revoluţia trandafirie", a fost adus la putere politicianul contestat acum. Atunci, cele trei săptămăni de manifestaţii paşnice l-au determinat pe liderul georgian Eduard Şevardnadze, devenit indezirabil, să demisioneze.


TERORIŞTI. Printre protestatarii arestaţi s-a numărat şi liderul Institutului Egalităţii, o organizaţie nonguvernamentală, Goga Haindrava. El a fost eliberat ulterior, printr-un ordin judecătoresc. După eliberarea sa, liderul opoziţiei georgiene a declarat că "Saakaşvili este un terorist, iar toţi cei care i se supun sunt şi ei terorişti". Unul dintre parlamentari, Kaha Kukava, le-a declarat ziariştilor, cărora poliţia le confiscase camerele de filmat şi microfoanele, că "protestele vor continua" şi că "Saakaşvili va fi trimis, pănă la urmă, la inchisoare". Saakaşvili, educat in Statele Unite şi unul dintre protejaţii lui Şevardnadze, a fost ales preşedinte cu o majoritate zdrobitoare de voturi - 97%. Georgienii ii reproşează acum corupţia din guvernul său şi sărăcia in care i-au adus reformele sale, ce tindeau să aducă ţara in NATO şi in UE. Opoziţia georgiană s-a format abia acum o lună din zece partide ce au părăsit tabăra preşedintelui.

×
Subiecte în articol: externe