x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rezultatele alegerilor au fost invalidate

Rezultatele alegerilor au fost invalidate

03 Dec 2004   •   00:00

Curtea Suprema din Ucraina a anulat rezultatele oficiale ale alegerilor prezidentiale si a cerut reorganizarea turului doi de scrutin. Ucrainenii vor merge la urne din nou pe data de 26 decembrie.

ANA ILIE

SUSPANS. Soarta viitorului presedinte al ucrainenilor este inca indecisa
E oficial. Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina sunt ilegale, iar Curtea Suprema le-a anulat ieri dupa-amiaza, dupa mai mult de o saptamana de audieri si controverse. Anatoli Iarema, presedintele Curtii Supreme, singura institutie din Ucraina despre care observatorii spun ca mai are ceva independenta fata de Puterea de la Kiev, a anuntat ca, in urma audierilor, a reiesit ca rezultatele alegerilor sunt ilegale. "Ordonam comisiei electorale sa fixeze data unui nou tur doi de scrutin", a detaliat Iarema, adaugand ca decizia este "definitiva si nu poate face obiectul unui apel".

DECIZIA. Curtea Suprema a ordonat comisiei electorale centrale sa "organizeze un nou tur doi al alegerilor prezidentiale conform cu legea electorala si incepand din data de 5 decembrie". Nu este nevoie sa se reia si primul tur, deoarece "votul din 21 noiembrie nu a schimbat statutul" celor doi candidati. Expertii liberalului Iuscenko au calculat ca, potrivit legii electorale, ucrainenii trebuie sa se prezinte la urne la trei saptamani dupa aceasta data, adica pe 26 decembrie. Cu toate acestea, comisia electorala centrala trebuie sa anunte oficial data noului scrutin, iar Parlamentul trebuie sa o aprobe. La aceasta situatie s-a ajuns deoarece Curtea a constatat ca la scrutinul din 21 noiembrie au fost facute fraude prea importante, asa ca victoria premierului prorus, Viktor Ianukovici, a fost anulata. "Actiunile si deciziile comisiei electorale centrale privind rezultatele celui de-al doilea tur al prezidentialelor sunt ilegale", a anuntat Curtea Suprema. In acelasi timp, cererea lui Iuscenko, de a fi numit presedinte al Ucrainei cel care a castigat primul tur de scrutin tinut in data de 31 octombrie, a fost respinsa din aceleasi motive. In schimb, cealalta cerere a Opozitiei, anume organizarea rapida a unui nou tur doi, pentru a-l impiedica pe presedintele Leonid Kucima sa gaseasca un candidat capabil sa il invinga pe Iuscenko, a fost aprobata.

FELICITARI. Imediat dupa anuntul Curtii, felicitarile au inceput sa curga. Primele au venit din partea Uniunii Europene, prin intermediul comisarului european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, urmate de cele ale Frantei si Statelor Unite. In tabara Opozitiei, se sarbatoarea deja ca o mare victorie reorganizarea turului doi.

HIP-HOP REVOLUTIONAR
"Revolutia portocalie" de la Kiev, asa cum a fost deja numita pentru ca protestatarii nu se sfiesc sa arboreze culoarea-fetis a campaniei liberalului Iuscenko, are deja un cantec. Si nu orice cantec, ci unul pe ritmuri de hip-hop, creat si inregistrat in doar patru ore, care rasuna din fiecare casetofon de masina, de la postul de televiziune al Opozitiei si din piata centrala a Kievului. Versurile sunt de fapt sloganurile pe care manifestantii le-au scandat zile in sir, iar ritmul este contagios. "Impreuna suntem puternici si nu putem fi invinsi" este titlul piesei, care deocamdata este disponibila doar pe Internet.
×
Subiecte în articol: externe