x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Richard Heck, Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki - laureaţii premiului Nobel pentru chimie

Richard Heck, Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki - laureaţii premiului Nobel pentru chimie

06 Oct 2010   •   00:00

Americanul Richard F. Heck şi japonezii Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki - Universitatea Hokkaido, Japonia) au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2010 pentru cercetările lor din domeniul sintezei organice.

Cei trei chimişti au fost recompensaţi pentru cercetările lor asupra "cuplajului încrucişat catalizat cu paladiu, care este folosit în cercetare şi în producţia farmaceutică industrială, de exemplu pentru obţinerea unor medicamente, dar şi a unor molecule utilizate în industria electronică", se afirmă în comunicatul emis de Academia regală de ştiinţe din Suedia, care decernează premiul Nobel pentru chimie.

Richard F. Heck este un chimist american, profesor emerit la Universitatea Delaware din Statele Unite, care a descoperit o reacţie chimică ce îi poartă numele (reacţia Heck).

Ei-Ichi Negishi este un chimist japonez care predă la Universitatea Purdue din Statele Unite şi care a descoperit o altă reacţie chimică, cunoscută sub denumirea "cuplul Neghisi".

Akira Suzuki este un cercetător japonez care predă la Universitatea Hokkaido din Japonia şi a descoperit în 1979 reacţia chimică Suzuki - o reacţie între un acid aril-boronic sau vinil-boronic cu un aril-halid sau vinil-halid, catalizată cu paladiu. 

Sezonul premiilor Nobel 2010 a debutat luni, când cercetătorul britanic Robert Edwards a fost recompensat cu premiul pentru medicină, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro.

Marţi, cercetătorii de origine rusă Andre Geim şi Konstantin Novoselov au primit premiul Nobel pentru fizică pe 2010 pentru descoperirea grafenului, un material cu o structură bidimensională, obţinut din grafit.

Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat joi, 7 octombrie.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie.

Premiul Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri, 8 octombrie.

×
Subiecte în articol: externe