x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Robert Fico - pregătit să inițieze un referendum privind crearea unei baze NATO în Slovacia

Robert Fico - pregătit să inițieze un referendum privind crearea unei baze NATO în Slovacia

de Agerpres    |    13 Sep 2014   •   18:06
Robert Fico - pregătit să inițieze un referendum privind crearea unei baze NATO în Slovacia

Premierul slovac Robert Fico s-a declarat sâmbătă pregătit să inițieze organizarea unui referendum privind crearea unei baze permanente a NATO în Slovacia dacă se fac presiuni asupra acesteia pentru a permite o astfel de bază pe teritoriul slovac, relatează agenția de presă TASR.

Într-un interviu pentru cotidianul Novy Cas, Fico a spus că apartenența Slovaciei la NATO nu înseamnă că acestei țări i se cere să găzduiască baze militare pentru soldați străini. ''Dacă cineva ne-ar presa în această chestiune, aș iniția un referendum'', a spus șeful cabinetului de la Bratislava.

El a adăugat că personal nu va accepta niciodată să existe o bază militară permanentă a NATO în Slovacia, chiar dacă va trebui ca din acest motiv să iasă din politică. ''Este greșit dacă cineva vrea să atragă țări mici ca Slovacia în mari confruntări geopolitice'', a explicat Robert Fico.

În același timp, premierul Slovaciei a respins scenariul potrivit căruia Ucraina ar putea vreodată să adere la NATO, apreciind că o asemenea posibilitate ''ar echivala cu o amenințare la securitatea regională''. 

×