x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roberto Maroni: Nu toţi copiii romi vor sta în Italia

Roberto Maroni: Nu toţi copiii romi vor sta în Italia

de Sînziana Stancu    |    01 Oct 2008   •   00:00
Roberto Maroni: Nu toţi copiii romi vor sta în Italia

Miniştrii de Interne şi Justiţie italieni, Roberto Maroni şi Angelino Alfano, au venit în ţara noastră pentru a găsi împreună cu omologii lor români soluţii la situaţia taberelor de nomazi din Italia.



Miniştrii de Interne şi Justiţie italieni, Roberto Maroni şi Angelino Alfano, au venit în ţara noastră pentru a găsi împreună cu omologii lor români soluţii la situaţia taberelor de nomazi din Italia.
Planul de cooperare între România şi Italia în domeniile judiciar şi de poliţie a fost tema principală a convorbirilor de ieri de la Bucureşti. Ministrul de Interne român, Cristian David, a precizat că aceste convorbiri au vizat totodată şi "eliminarea percepţiei negative a României pe care a avut-o Italia într-o anumită perioadă, percepţie incorectă şi amplificată cu uşurinţă".  Iniţiate din "dorinţa de colaborare" a ambelor părţi, discuţiile s-au axat pe "identificarea unor soluţii complexe şi rapide", care să rezolve criza din taberele de nomazi din Italia, în care trăiesc foarte mulţi cetăţeni de etnie romă, care, după aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie anul trecut, au fost protagoniştii mai multor delicte, intrând astfel în vizorul autorităţilor italiene şi încingând spiritele în această ţară, a mai precizat ministrul român.


După recensământ

Referitor la situaţia din taberele de nomazi din Italia, ministrul Maroni a arătat cu degetul guvernele anterioare de la Roma, când a fost întrebat de ziariştii români dacă şi autorităţile italiene au o vină pentru aceasta. "Situaţia din taberele de nomazi din Italia subzistă de mai mulţi ani. Sunt sute de tabere, iar cele mai multe sunt instalate abuziv, fără servicii sociale. În toţi aceşti ani, nimeni nu a intervenit. Noi intervenim pentru a elimina situaţia precară, de degradare, pentru a da tuturor posibilitatea de a trăi decent şi pentru a garanta tuturor copiilor care trăiesc în aceste tabere dreptul de a merge la şcoală, a declarat ministrul italian. El a adăugat că, "pentru acest lucru trebuie să se determine câţi copii au dreptul de a sta în Italia, conform regulilor europene", precizând că situaţia exactă a taberelor ilegale va fi cunoscută după recensământul iniţiat vara aceasta de autorităţile italiene, după instalarea la putere a guvernului premierului Silvio Berlusconi. Maroni a precizat că recensământul se va încheia la sfârşitul lunii octombrie. Ministrul italian de Justiţie, Angelino Alfano, a declarat că în legătură cu situaţia copiilor romi din Italia nu s-a intrat în detalii în cadrul convorbirilor de la Bucureşti, o discuţie pe această temă urmând să aibă loc în octombrie, cu ocazia unor reuniuni interguvernamentale în cadrul cărora două comisii mixte vor lucra la metodele de aplicare a acordului ce-i priveşte pe minorii neînsosiţi din Italia şi a acordului privind transferul în ţara de origine a persoanelor condamnate. În prezent în Italia sunt 2.790 de deţinuţi români, care se bucură de aceleaşi drepturi ca şi cei italieni, iar 805 din aceştia au sentinţe definitive pronunţate de justiţia italiană şi împotriva lor există decrete de expulzare.


Problemă de informare

La criticile aduse de presa română, că măsurile privind transferul deţinuţilor în ţara de origine sunt "vagi" şi îi defavorizează astfel pe deţinuţii români, ministrul Maroni a precizat că acestea sunt chiar "foarte specifice" şi că Ordonanţa Guvernului de la Roma, prin care s-au adoptat, a fost publicată în Monitorul Oficial italian la data de 31 mai. "E o problemă de informare. Multe probleme privind iniţiativele noastre nu s-ar fi ivit dacă se citea Ordonanţa. Aşa se întâmplă şi cu repatrierea. Sunt norme ale Comisiei Europene, în acord cu cele prin care deţinuţii pot fi transferaţi în ţara de origine cu consimţământul lor, dar nu e nevoie de consimţământ dacă există un acord bilateral. Între România şi Italia există un acord bilateral în acest sens, deci problema nu se pune", a conchis Maroni.

×
Subiecte în articol: externe italia maroni