x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Români în lume

Români în lume

06 Mar 2009   •   00:00

6 martie 2009



ADN DE ROMĂN / Un mare bluf
“Marele bluf al ADN-ului românesc” – au titrat jurnaliştii de la cotidianul La Stampa, după ce au consultat mai mulţi oameni de ştiinţă care au asigurat că dintr-un test ADN nu se poate afla etnia unei persoane. Presa italiană a preluat ieri declaraţii ale investigatorilor care se ocupă de violul din parcul Caffarella, în care se suţinea că testele ADN au arătat că cei doi români arestaţi nu sunt violatorii fetei de 14 ani, dar că în urma testelor s-a văzut că etnia violatorilor e, totuşi, română. “Nu se poate identifica naţionalitatea cuiva din profilul genetic”, a explicat geneticianul Guido Barbujani. “Să susţii că din genele unuia dintre violatori se poate vedea că e vorba de români e un fals evident”, a mai spus el. (Carmen Pleşa)

EXTRĂDARE VREM / Ce puii noştri...!

Pentru că în urmă cu peste 15 ani a furat o bicicletă şi mai mulţi pui de găină dintre care a şi consumat doi, un român face obiectul unui mandat european de extrădare. Autorităţile române sunt în plină campanie de obţinere a extrădării din Irlanda a lui Valentin Stan, în vârstă de 30 de ani, aflat în prezent într-un centru irlandez de detenţie pentru alte delicte. O instanţă din ţară l-a condamnat, în 1999, pentru furtul săvârşit pe când avea 13 ani, la trei ani şi jumătate de închisoare, dar Stan a plecat în Irlanda înainte să îşi ispăşească pedeapsa. Mobilizarea excepţională a autorităţilor române i-a lăsat perplecşi pe irlandezi, care spun că acesta este cel mai neobişnuit caz de extrădare pe care le-a fost dat să-l vadă.

ARESTĂRI / Hoţi de lux

O reţea de hoţi care furau din magazine de lux a fost anihilată în urma unei anchete franco-române, scrie Le Figaro, preluat de Mediafax. Au fost arestaţi 36 de români acuzaţi de comiterea a 230 de furturi din magazine de optică, parfumerie şi haine de marcă din Franţa. Infracţiunile au fost comise începând cu peste 28 de luni în urmă. Cu sediul în Tulcea, reţeaua trimitea grupuri de infractori pentru a efectua raiduri care durau o lună sau două în Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie, producând prejudicii care de multe ori se ridicau şi la 150.000 de euro. Multe din bunurile furate, uneori foarte voluminoase, erau trimise prin colet poştal în regiunea oraşului Tulcea, “reputat ca o pepinieră de hoţi”.

×
Subiecte în articol: externe