"România este implorată să restituie bisericile confiscate de comunişti", titrează într-un comentariu vineri portalul american National Catholic Register (ncregister.com), notând că, potrivit unor congresmeni americani, "a venit timpul să se schimbe lucrurile în bine" acolo şi să se restabilească proprietăţile furate ale Bisericii, dar Guvernul României întârzie luarea unei decizii.
"Lucrurile să se schimbe în bine!"
Un grup de 20 de congresmani a cerut Departamentului de Stat să încurajeze Guvernul României să restituie bunurile confiscate de la grupuri religioase minoritare sub fostul regim comunist, reaminteşte site-ul citat. "Aceasta este speranţa noastră, că Guvernul român va face reparaţii pentru ceea ce a fost confiscat, şi va face lucrurile corect. După Al Doilea Război Mondial Bisericii Greco-Catolice i s-au confiscat clădirile şi obiectele de cult. A venit timpul să se schimbe lucrurile în bine", a declarat congresmanul republican Andy Harris, potrivit ncregister.com.
Harris este cosemnatarul unei scrisori trimise de un grup bipartizan de 12 republicani şi şapte democraţi, cerând Departamentului de Stat al SUA "să angajeze energic Guvernul român să pună capăt unei parodii de justiţie pe care a perpetuat-o nereuşind să restituie pe deplin proprietăţile confiscate ilegal de la denominări religioase după 1945", despre care Jurnalul Naţional a relatat pe larg.
Scrisoarea
Scrisoarea congresmenilor a fost dată publicităţii la 13 iunie, fiind adresată secretarului american de Stat, John Kerry. Departamentul de Stat a răspuns printr-o scrisoare datată 9 iulie că "problema retrocedărilor este o prioritate a Administraţiei americane în relaţia cu România". "Administraţia americană a jucat un rol important în încurajarea României de a pune în aplicare o legislaţie care să permită un acces rapid, corect şi transparent pentru cei care sunt proprietarii de drept ai bunurilor confiscate sau naţionalizate de regimurile fasciste şi comuniste din România. Trimisul special pentru problemele Holocaustului, ambasadorul Douglas Davidson, a fost în România la finele lunii mai pentru a dezbate aceste probleme cu Guvernul român, Parlamentul român şi societatea civilă", se arată în scrisoarea semnată de adjunctul secretarului de Stat pentru probleme legislative, Thomas Gibbons.
Citeşte şi Washington:”Problema retrocedărilor este o prioritate a Administraţiei americane în relaţia cu România”
Istorie
"România a fost în spatele Cortinei de Fier a Uniunii Sovietice după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar în 1948 Guvernul comunist al ţării a dizolvat cu forţa Biserica Greco-Catolică Română, care este un rit al Bisericii Răsăritene în comuniune cu episcopul Romei. Ea este condusă de cardinalul Lucian Mureşan, arhiepiscop de Făgăraş şi Alba Iulia. Când Biserica a fost dizolvată, proprietăţile sale au fost predate Bisericii Ortodoxe Române. Practica Guvernului comunist de a confisca proprietăţile Bisericii din România i-a afectat în primul rând pe catolicii români, dar biserici ale reformaţilor maghiari, luteranilor şi unitarienilor au fost de asemenea confiscate. Proprietăţi evreieşti au fost la rândul lor confiscate.
Aproximativ 86% dintre români sunt ortodocşi, iar 5% sunt greco-catolici. Catolicii români reprezintă doar 1% din populaţia ţării. După căderea regimului comunist în 1989, Guvernul român a continuat să refuze greco-catolicilor români dreptul de utilizare a bisericilor lor şi până în 2004 le-a interzis chiar şi dreptul de a deschide procese pentru a-şi recâştiga bisericile", mai scrie ncregister.com, preluat de agerpres.ro.
"România, ferm angajată în găsirea unei soluţii"
România "este ferm angajată" în găsirea unei soluţii la problema restituirii proprietăţilor bisericeşti confiscate de regimul comunist din ţara noastră, a transmis Ambasada României la Washington, ca reacţie la scrisoarea celor 20 de congresmani americani adresată secretarului de Stat John Kerry pe această temă. Afirmaţiile au fost relatate într-un articol semnat de James Morrison, intitulat "Chestiuni bisericeşti şi de stat în România", postat de cotidianul Washington Times la secţiunea "Embassy Row", dedicată evenimentelor diplomatice internaţionale.
"O situaţie complexă"
"Ambasada României la Washington insistă că Guvernul de la Bucureşti face tot ce poate într-o situaţie complexă, pentru a putea rezolva restituirea sau oferirea de compensaţii pentru mai mult de 4.000 de clădiri – biserici sau alte proprietăţi religioase – care au fost confiscate de Guvernul comunist după Cel de-al Doilea Război Mondial şi deţinute până la căderea regimului în 1989", nota autorul articolului.
"România este angajată ferm în găsirea unei soluţii care ar restabili complet, acolo unde este posibil, drepturile de proprietate originale, inclusiv ale celor aparţinând confesiunilor religioase", se arăta în respectivul text, citat de The Washington Times. "Chestiunea restituirii proprietăţilor religioase către minoritatea maghiară din România face parte din dialogul bilateral dintre România şi Ungaria", se mai menţiona în comunicat, potrivit sursei citate.