x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 20 de congressmani americani cer presiuni ale SUA asupra justiţiei din România

20 de congressmani americani cer presiuni ale SUA asupra justiţiei din România

de Istvan Deak    |    17 Iun 2013   •   18:57
20 de congressmani americani cer presiuni ale SUA asupra justiţiei din România
Ei solicită retrocedarea în totalitate a bunurilor confiscate după 1945, de statul comunist, de la biserici şi alte grupuri religioase
Într-o scrisoare data publicităţii joia trecută, 20 de congressmeni americani îi cer Secretarului de Stat, John Kerry, să pună presiune pe Guvernul român, cu scopul de a pune capăt “persecuţiilor” şi de a retroceda în totalitate bunurile confiscate după 1945 de statul comunist român de la biserici şi alte grupuri religioase.

Semnatarii scrisorii, printre care se află şi Ileana Ros-Lehtinen, preşedintele comisiei de politică externă a Senatului american, dar şi Christopher Smith, co-preşedintele american al Comisiei Helsinki, solicită diplomaţiei americane ca în toate dialogurile cu Guvernul român să pună pe ordinea de zi retrocedarea imediată, totală şi legală a bunurilor confiscate ilegal de la instituţiile bisericeşti amintite, scrie Magyar Nemzet şi bosnewslife.com.

“Guvernul comunist din România a confiscat 2.140 de şcoli, spitale, orfelinate şi alte instituii civice şi caritabile aparţinând bisericilor romano-catolice, reformate, evanghelic-luterane şi unitariene, dar şi 1.980 de proprietăţi ale comunităţilor evreieşti, precum şi toate bunurile, inclusiv clădirile bisericilor”, se arată în scrisoarea citată.

Grupul format din 13 republicani şi 7 democraţi îi mai cere lui John Kerry să se opună ultimei legi a retrocedărilor adoptate de Parlamentul român, prin care perioada de intrare efectivă în posesie asupra bunului confiscat, în cazul unei decizii favorabile în instanţă, s-a mărit de la 5 la 10 ani. “Documentele confiscate din patrimoniul bisericilor trebuie restituite în totalitate proprietarilor legali”, mai scriu semnatarii scrisorii.

“La 17 aprilie, Parlamentul român a adoptat o nouă lege, elaborată de Guvern fără consultarea bisericilor şi fără să ţină cont de obiecţiile lor, ceea ce amână şi complică restituirea”, au adăugat legislatorii americani.
Nu în ultimul rând, congressmanii americani cer ca SUA să anunţe Guvernul român că va urmări cu atenţie evenimentele din jurul Colegiului Reformat Szekely Miko din Sfântu-Gheorghe şi al procesului în care sunt implicaţi membrii comisiei de retrocedare: Marko Attila, Marosan Tamas şi Silviu Clim. “Îl anunţăm pe domnul ministru că la data de 28 iunie 2012,  Judecătoria Buzău a schimbat decizia de retrocedare a Colegiului Szekely Miko către Eparhia Reformată maghiară din Transilvania. Retroactiv, Eparhia a fost amendată, iar membrii comisiei de retrocedare au fost condamnaţi la 3 ani de închisoare cu executare, doar fiindcă şi-au făcut datoria şi au încercat să aplice legea. Îi atragem atenţia domnului ministru că soarta celor trei va fi decisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 27 iunie. Sperăm că în numele SUA veţi urgenta retrocedarea bunurilor bisericeşti şi respectarea drepturilor religioase minoritare. Sperăm că ne veţi ţine la curent cu demersurile în acest caz”, notează congresmanii americani.

În încheiere, diplomaţii americani amintesc că Senatul american a solicitat încă din 2005 Guvernului român să restituie toate bunurile bisericeşti confiscate. Demersul a fost susţinut la acea vreme de Congresul Mondial Evreiesc, Comisia Helsinki, Ministerul de Externe al SUA şi mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

Click pentru a citi scrisoarea celor 20 de congresmani americani adresată  Secretarului de Stat american, John Kerry - format PDF

×
Subiecte în articol: retrocedari justitie