x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce România NU va trimite în Ucraina sistemul Patriot

De ce România NU va trimite în Ucraina sistemul Patriot

de Redacția Jurnalul    |    05 Iun 2024   •   12:15
De ce România NU va trimite în Ucraina sistemul Patriot
Sursa foto: Hepta

O analiză a Ministerului Apărării Naționale arată că România nu-și permite să renunțe la nicio componentă de apărare antiaeriană, potrivit unor surse.

Totodată, președintele țării a decis să amâne anunțul oficial și să convoace CSAT după alegeri. Motivul neoficial al amânării este că nu vrea să influenţeze alegerile locale.

Deși România a cheltuit miliarde de euro pentru înarmare în ultima perioadă, are doar un singur sistem Patriot operațional. 

Guvernul a decis achiziția a 7 sisteme Patriot, din care 4 au fost deja livrate iar celelalte 3 vor fi livrate în următorii ani. Cu toate acestea, doar un sistem este operațional. 

Cele 7 sisteme costă circa 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Premierul Ucrainei, Denîs Anatoliovîci Şmîhal, a declarat, recent, că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei ar fi „victoria tuturor democraţiilor”, dar este necesar sprijinul continuu al partenerilor şi aliaţilor Kievului.

„Noi acum ne reconstruim ţara şi avem nevoie să-i oprim pe ruşi din a distruge şi mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie. Aceste sisteme salvează vieţile civililor şi ajută la menţinerea unei vieţi normale de zi cu zi în Ucraina”, a declarat Şmîhal.

El a subliniat că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia va fi o investiţie în securitatea României.â

Iohannis: Nu accept, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luna trecută, referitor la posibilitatea ca România să cedeze un sistem Patriot Ucrainei, că este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, apoi în CSAT, menţionând că el nu acceptă, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană.

„Nu comentez această chestiune şi nu cred că are ce căuta în spaţiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, care, în final, trebuie decisă în CSAT şi comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speţă foarte specializată şi care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat”, spus Klaus Iohannis, referitor la livrarea unui sistem Patriot către Ucraina, potrivit Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: ucraina sistem PATRIOT