Peter Tonetti, un german care ne-a vizitat recent ţara, a trăit o adevărată aventură pe care o descrie, în amănunt, pe site-ul Der Westen (http://www.derwesten.de/staedte/halver/Mit-dem-Motorrad-durch-Rumaenien-id2343835.html) .
În călătoria sa, pornită de la Viena pe şaua motocicletei sale, a avut de-a face cu tot felul de oameni şi de experimentat tot soiul de păţanii. Germanul a postat la adresa sus-precizată şi o serie de fotografii ale experienţei sale în "ţara contrastelor", aşa cum a denumit el România.
Peter a pornit din Capitala Austriei pe motocicletă, împreună cu un prieten, spre România pe malul Dunării, scrie Der Westen, citat de Agerpres. Intrarea în România s-a făcut pe la Oradea, "un oraş străvechi, abia restaurat", mărturiseşte Peter.
Odată începută experienţa în România, au apărut şi primele surprize - aflaţi pe un drum ocolitor, cei doi motociclişti au făcut cunoştinţă cu drumurile noastre: "Credeam că suntem pe Lună... Strada era plină de găuri adânci". În ciuda piedicilor, călătoria a continuat spre nord, "în zone în care se vedea că domină sărăcia, majoritatea satelor neavând apă curentă".
O nouă problemă a apărut în momentul în care turiştii au avut nevoie de cazare - oamenii locului nu le-au oferit un pat să doarmă şi un blid cu ciorbă, aşa că Peter şi prietenul său au apelat la poliţie. Labirintul de sate în care se aflau motocicliştii părea prea întortocheat. Ajunşi la un hotel, cei doi vizitatori au avut neplăcuta surpriză să li se refuze şederea acolo. Au pornit din nou la drum, cu direcţia Dej, "unde au găsit cazare la un hotel din anii '70".
Aventura a continuat prin Carpaţi către nord-vest, "până la un lac lângă Piatra Neamţ, prin sate fără apă şi canalizare, unele lungi de zece kilometri". Au fost mai norocoşi de data aceasta pentru că ochiul de apă de lângă Piatra Neamţ au găsit o pensiune aparţinând unui german şi au înnoptat acolo.
"Avantajul României este acela că poţi merge într-adevăr încotro vrei, nicăieri nefiind de găsit vreun indicator cu semnul interzis", susţine Peter pe site-ul Des Westen. El şi prietenul său au observat, după cum declară, doar câteva indicatoare care avertizează asupra pericolului întâlnirii cu urşii. Cei doi călători au avut însă şi câteva cuvinte de laudă - le-au plăcut picturile mânăstirilor din nordul Moldovei, care sunt "chiar mai bune decât cele din multe biserici din Vest". Şi s-au îndrăgostit de de natura aproape virgină a României, cu precădere de Delta Dunării, "un peisaj natural uriaş, plin de animale şi linişte".