x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii din Italia susţin partidul lui Berlusconi

Românii din Italia susţin partidul lui Berlusconi

de Sînziana Stancu    |    22 Mai 2009   •   00:00

Partidul Românilor din Italia (PIR) îi susţine pe candidaţii partidului de centru-dreapta Popolo della Liberta (PdL), al premierului Silvio Berlusconi, la alegerile europarlamentare din Peninsulă, se arată într-o corespondenţă a Agerpres.



PIR le cere românilor care îşi vor exprima votul în secţiile de votare italiene să voteze candidaţii PdL. În Italia, alegerile pentru Parlamentul European (PE) se desfăşoară într-un sistem care reprezintă o combinaţie între votul de listă şi cel uninominal. PIR le indică românilor din Italia să îi voteze pe următorii candidaţi ai PdL din diferite circumscripţii electorale : Vito Bonsignore, Giovanni Collino, Potito Salatto, Roberta Angelilli, Lucio Barani,  Mario Clemente Mastella şi Giovanni La Via.

  "Cerem românilor din Italia să îi susţină cu votul lor pe candidaþii pe care PIR a considerat să îi nominalizeze, plecând atât de la angajamentul lor pentru construirea în Italia a unei societăţi a integrării, fie pentru colaborarea şi apropierea de care au dat dovadă faţă de comunitatea românească", a declarat joi, într-o conferinţă de presă.

SCHIMBARE DE TON
Preşedintele PIR, avocatul Giancarlo Germani, i-a îmbiat pe români cu cuvinte şi promisiuni frumoase. El a explicat electoratului de origine română că tematica integrării comunităţilor de imigranţi legali sunt o prioritate pentru PdL, lucru dovedit de luările de poziţie ale unor lideri ai acestuia, ca preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, sau primarul Romei, Gianni Alemanno. "Ei au vorbit despre o abordare pragmatică, lucidă şi concretă în acest sens, prin care se are în vedere o îmbinare între asigurarea siguranţei publice, dorită de toată lumea, şi acea ospitalitate şi umanitate specifice unei ţări catolice", a mai spus Germani, a cărui formaţiune politică are peste 6.000 de membri în Italia.

Anul trecut, pe fondul unei recrudescenţe a violenţelor şi crimelor comise de unii membri ai comunităţii româneşti din Italia, guvernul lui Silvio Berlusconi a adoptat o legislaţie dură împotriva imigranţilor, vădit discreţionară, care a fost criticată dur de Bruxelles şi de apărătorii drepturilor omului. În urma negocierilor şi a semnării unor acorduri bilaterale în materie penală şi socială, lucrurile s-au mai liniştit.

VARIANTE
Preşedintele PIR a mai spus că "românii din Italia trebuie să intre şi pe drumul unei participări reale la viaţa politică de aici (Italia, n.r.), să arate prin votul lor că sunt o comunitate importantă de care trebuie ţinut cont". Ca şi cetăţeni europeni, cei peste 850.000 de români cu drept de vot din Italia pot alege, dacă s-au înscris până la 9 martie pe listele de electori din localităţile de reşedinţă, dacă vor vota, între candidaţii italieni sşi cei români la europarlamentare. Agerpres reaminteşte că pe teritoriul italian există 16 secţii de votare, care funcţionează  la Roma (2), Milano, Torino, Bologna, Ancona, Bari, Catania, Napoli, Treviso, Trento, Genova, Padova, Florenţa, Trieste şi Udine. Pentru candidaţii români există 18 secţii de votare organizate de MAE pe teritoriul italian, în Malta şi San Marino. 

×
Subiecte în articol: externe italia