x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii, victime ale unui angajator german

Românii, victime ale unui angajator german

27 Oct 2010   •   00:00

Opt germani fac obiectul unui dosar penal pentru evaziune fiscală, după ce au angajat, ilegal, aproximativ o mie de măcelari, majoritatea din România. Prejudiciul total estimat de anchetatori este de 14 milioane de euro, informează pagina online a Deutsche Welle, citată de Mediafax. Procesul lui Axel H. (47 de ani) a început marţi, 26 octombrie, în Capitala Renaniei de Nord-Westphalia, acesta fiind cel mai important caz de fraudă generată de angajarea fără acte corespunzătoare descoperit vreodată în Germania. Axel H. este acuzat că ar fi angajat, în calitate de intermediar, pentru mai multe abatoare şi staţii de tranşare a cărnii, muncitori pe care fie nu i-a declarat la oficiile de ocupare a forţei de muncă, fie i-a declarat cu salarii mult mai mici decât în realitate. Ilegalităţile au avut loc în perioada ianuarie 2003- decembrie 2005, timp în care bugetul asigurărilor sociale ar fi pierdut aproape şase milioane de euro. Restul până la 14 milioane de euro este reprezentat de sumele neîncasate de serviciile fiscale germane.

Oficial, măcelarii români figurau ca angajaţi ai unor firme de servicii din România. În realitate, ei erau plătiţi în numerar în Germania, ca zilieri. Dosarul Procuraturii conţine 900 de pagini de probe, strânse în urma unei operaţiuni organizate în 2006. Aproximativ 500 de poliţişti şi agenţi fiscali au efectuat atunci, în întreaga Germanie, controale în 14 abatoare şi alte 21 de firme. Potrivit Procuraturii, cei opt acuzaţi pot primi condamnări de până la zece ani de închisoare.

Un caz asemănător a fost judecat în 2004, când germanul Wilfried Ideke a angajat tot aproximativ 1.000 de măcelari de origine română. Ancheta din Germania nu a avut ecou în România, colaboratorii intermediarului german fiind protejaţii unor parlamentari români, susţine postul Deutsche Welle.

×
Subiecte în articol: externe