x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rosul sau oranjul?

Rosul sau oranjul?

14 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
OPTIUNE - Voronin se teme de o eventuala revolutie portocalie la Chisinau Apropiatele alegeri legislative din 6 martie din Republica Moldova sunt considerate ca un test final pentru presedintele de la Chisinau, Vladimir Voronin.
ANCA ALDEA

AFIS ELECTORAL. Liderul PPCD, Iurie Rosca, are un exemplu de urmat. Pe cel al noului presedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko
Presedintele Voronin a interzis recent importul de portocale de teama ca oranjul ar putea sa-i instige pe moldoveni la o schimbare radicala, asa cum s-a intamplat in Ucraina sau Romania. Unii analisti considera ca, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare, Republica Moldova nu va renunta la orientarea ei europeana, contrara intereselor Rusiei.

Singura grupare considerata prorusa se numeste "Egalitate in drepturi" si este condusa de Valeri Klimenko. In sondaje, nici cele mai optimiste prognoze nu-i promit mai mult de cateva procente, se arata intr-un comentariu difuzat de Novaia Politika, citat de agentia Rusia la zi. In rest, toate celelalte forte politice sunt antiruse. Partidul comunistilor (PKRM), al lui Vladimir Voronin, afiseaza simptomele unei organizatii populiste national-socialiste.

FAT-FRUMOS SI BARBOSUL. Cine poate tine piept PKRM-ului? De exemplu, PPCD-ul lui Iurie Rosca, care este consiliat de catre Dick Morris, fostul consilier al fostei candidate la prezidentialele din Romania Lia Roberts. In timp ce PKRM cumpara voturile pensionarilor pe seama majorarii pensiilor, PPCD-ul stapaneste strada. Ultranationalistii lui Rosca au promovat inca de la inceputul anilor ’90 ideea unirii cu Romania, care i-a atras pe studenti, elevi si profesori.

Pe zidurile si gardurile din Chisinau se vad afise enorme, in care Rosca apare alaturi de noul lider de la Kiev, portocaliul Viktor Iuscenko. Prin mediile rurale, oamenii au inceput sa se intrebe cu cine se va uni Moldova daca va fi votat Rosca, cu Romania sau cu Ucraina?

Punctul slab al PPCD-ului il reprezinta lipsa banilor, caci resursele romanesti nu pot acoperi toate cheltuielile pentru "revolutia portocalie", iar fara donatii suplimentare de dolari, "lovitura oranj" este imposibila.

VORONIN, ASIGURAT? Blocul "Patria-Rodina", condus de fostul premier Boris Muravski, formatiune care la nivel declarativ apare ca cea mai de stanga dintre toate, se foloseste de "lozinci si programe care umbla la coarda sensibila a electoratului, mizeaza pe dezamagirea populatiei rusofone fata de politica PKRM-ului". "Patria-Rodina" ar putea chiar incheia o intelegere tacita cu PKRM-ul, aisgurandu-i astfel lui Voronin un al doilea mandat.

INVINCIBILUL. Blocul "Moldova Democrata", condus de primarul Chisinaului, Serafim Urecheanu, Dumitru Braghis, fost premier, Dumitru Diakov, fost presedinte al Parlamentului, si Viaceslav Untila, fostul sef al Politiei rutiere, are un statut special. Urecheanu este de departe cea mai puternica figura. El s-a afisat ca prieten al lui Iuri Lujkov, omologul sau de la Moscova. Urecheanu concentreaza in mainile lui circa 80% din toate fluxurile banesti ale Republicii Moldova. Este o personalitate puternica, practic invincibila, capabila sa promoveze o politica independenta de puterea suprema, adauga Rusia la zi.

FOBIA
Deputatul de Opozitie din Parlamentul de la Chisinau Stefan Secareanu, vicepresedinte al Partidului Popular Crestin Democrat, a fost retinut sambata seara la Vama Sculeni de catre vamesii moldoveni, in timp ce incerca sa introduca legal in Republica Moldova cativa saci cu fulare si caciulite oranj, in valoare de zece milioane de lei romanesti. I s-a pus in vedere faptul ca nu poate trece frontiera cu produse in valoare de peste 200 de euro. Intors de cel putin doua ori de la granita, Secareanu a reusit pana la urma sa introduca in tara, printr-o declaratie pe propria raspundere, doar 16 fulare si 16 caciulite portocalii. "De cateva luni, pana si importul de portocale a fost interzis. Revolutia oranj va avea loc si in Basarabia", ne-a declarat deputatul Secareanu. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)
×
Subiecte în articol: externe