x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză SUA: Washingtonul continuă să ridice miza, convins de capacitatea sa de a controla escaladarea situaţiei în Ucraina

Rusia acuză SUA: Washingtonul continuă să ridice miza, convins de capacitatea sa de a controla escaladarea situaţiei în Ucraina

14 Oct 2022   •   17:25
Rusia acuză SUA: Washingtonul continuă să ridice miza, convins de capacitatea sa de a controla escaladarea situaţiei în Ucraina
Sursa foto: Agerpres

Rusia acuză Statele Unite că ridică miza împotriva sa prin conflictul din Ucraina și îi cere să realizeze că situația este periculoasă, avertizează adjunctul șefului diplomației de la Moscova, Serghei Riabkov, citat de EFE.

"După ce a primit un răspuns ferm din partea ţării noastre, în timpul crizei rachetelor din 1962, Washingtonul, spre deosebire de acum 60 de ani, continuă să ridice miza, convins de capacitatea sa de a controla escaladarea situaţiei în Ucraina, fără să sufere daune. Calculul său este că, acţionând ca un păpuşar, SUA vor să continue să desfăşoare acţiuni belicoase împotriva noastră prin intermediul ucrainenilor, ostatici şi victime ale acestei situaţii. Totuşi, aceasta este o himeră foarte periculoasă", a atras atenția diplomatul. 

El a cerut să se evite o astfel de evoluție a situației.
"Este un lucru cerut nu doar de bunul simţ, ci şi de declaraţiile cu privire la inadmisibilitatea unui război, aprobate de Rusia şi SUA la cel mai înalt nivel, şi de întregul cvintet de state dotate cu arme nucleare. Actualii politicieni americani tocmai au devenit conştienţi de responsabilităţile lor pentru soarta lumii, pe care liderii sovietici şi americani le-au demonstrat în timpul soluţionării politico-diplomatice a crizei din Caraibe. Pur şi simplu nu există alternative raţionale la aceasta", explică Riabkov.

Acesta precizează că SUA nu vrea să discute cu Rusia despre conflictul din Ucraina. 
"Au rămas doar canalele de lucru, prin ambasade. Conversaţii telefonice izolate. Dacă ei consideră că nu mai este nevoie de nimic altceva, presupunem că este o poziţie prestabilită, deci asta este poziţia lor", a conchis diplomatul rus. 

Statele Unite au aflat de prezența unor rachete nucleare ale URSS în Cuba, pe 14 octombrie 1962. Situația s-a încheiat prin retragerea rachetelor și măsuri de normalizare a relațiilor dintre cele două țări. 

Riabkov spune că Rusia este permanent deschisă la discuții despre situația din Ucraina. 
"Nu există nicio iniţiativă, nicio propunere. Nu cerem nimic de la nimeni.Contactele au sens dacă ambele părţi sunt interesate. Dar acestea au fost întrerupte de partea americană cu scuze inventate la diferite niveluri", a spus înaltul oficial rus, care a mai precizat că nici în privința schimbului de prizonieri, SUA nu acordă mare atenție, în pofida președintelui Joe Biden. 

Desprer exercițiile de descurajare nucleare Steadfast Noon, desfășurate de NATO, el  a precizat că Rusia  "urmărește îndeaproape acest lucru pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în cadrul NATO", dar acestea reprezintă o încălcare a a regimului de neproliferare nucleară




 

×
Subiecte în articol: Rusia sua nuclear