x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Convoiul rusesc a intrat în Ucraina fără permisiunea Kievului. NATO are informaţii că trupe ruseşti se grupează la graniţă

Convoiul rusesc a intrat în Ucraina fără permisiunea Kievului. NATO are informaţii că trupe ruseşti se grupează la graniţă

22 Aug 2014   •   10:59
Convoiul rusesc a intrat în Ucraina fără permisiunea Kievului. NATO are informaţii că trupe ruseşti se grupează la graniţă
UPDATE 18:37 - Alianţa Nord-Atlantică a observat o desfăşurare alarmantă de forţe terestre şi aeriene ale armatei ruse în apropierea frontierei cu Ucraina, a declarat vineri secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"Am observat, de asemenea, transferul unor mari cantităţi de armament avansat către grupările separatiste din estul Ucrainei, inclusiv tancuri, transportoare blindate şi piese de artilerie", a adăugat Rasmussen.

În ce priveşte pătrunderea convoiului umanitar rus pe teritoriul Ucrainei, fără avizul autorităţilor de la Kiev şi fără implicarea Crucii Roşii, secretarul general NATO a menţionat că această acţiune "nu face decât să adâncească criza din regiune, pe care chiar Rusia a creat-o şi a continuat să o alimenteze" şi reprezintă o încălcare flagrantă a angajamentelor internaţionale asumate de Moscova.

De cealaltă parte, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a spus că Moscova nu încalcă nicio normă a dreptului internaţional public.

"Acţionăm în deplină conformitate cu normele dreptului internaţional umanitar", a afirmat ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, într-un comunicat dat publicităţii la Moscova.

"Nu putem şi nu vom accepta situaţia dezastruoasă în care au ajuns persoanele ce trăiesc în sud-estul Ucrainei", a adăugat responsabilul.

UPDATE 17:08 -
Primele camioane din convoiul umanitar rus au ajuns în oraşul Lugansk, din estul Ucrainei, unul din principalele bastioane ale separatiştilor, a informat vineri agenţia Interfax, care a citat declaraţii ale insurgenţilor proruşi care controlează oraşul.

Anterior, aminteşte Reuters, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că intrarea convoiului umanitar rus pe teritoriul Ucrainei reprezintă o încălcare a dreptului internaţional şi a cerut Moscovei să reintre în legalitate.

Uniunea Europeană a denunţat decizia ruşilor, anunţând că văd în această desfăşurare de evenimente o "încălcare clară a frontierei ucrainene" de către Rusia.

"Presăm Rusia să revină asupra deciziei sale", a declarat un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, salutând totodată, "pentru atitudinea lor reţinută", autorităţile ucrainene, care au acuzat la rândul lor Moscova de "invazie directă".

"Suveranitatea, integritatea teritorială, unitatea şi independenţa Ucrainei trebuie respectate", a subliniat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene.


UPDATE 14:56
- Încă aproximativ o sută de camioane din convoiul umanitar rus au trecut vineri frontiera ucraineană fără permisiunea autorităţilor de la Kiev, după ce anterior alte 34 de camioane din acelaşi convoi au procedat la fel, relatează agenţia EFE citând un corespondent al postului Rossiya 24 aflat la faţa locului.

Spre deosebire de primele 34 de camioane, această a doua coloană nu a fost inspectată de autorităţile ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Ucrainei, Andrei Lîsenko.

UPDATE 11:27
-  Primele 34 de camioane din convoiul umanitar rus au trecut vineri graniţa dintre cele două ţări şi au intrat prin punctul de trecere ucrainean Izvarino, informează ITAR-TASS. DPA menţionează că respectivele camioane nu sunt însoţite de o escortă a Crucii Roşii.

UPDATE 11:10
- Rusia a anunțat că va pătrunde pe teritoriul Ucrainei cu cele aproape 300 de camioane umanitare chiar și fără permisiunea Kievului.

"Rusia a luat decizia să acţioneze - coloana începe să se îndrepte spre Lugansk", a anunțat ministerul rus de Externe, care precizează că toate 'pretextele' Ucrainei de a ţine pe loc convoiul umanitar au fost 'epuizate'.

Rusia a decis să înceapă deplasarea convoiului umanitar spre Lugansk, după ce primele 34 de camioane din această coloană de aproximativ 280 de maşini au trecut toate procedurile vamale la frontiera ucraineană şi se aflau vineri dimineaţă în punctul de trecere 'Doneţk'. Alte 34 de camioane au intrat în acelaşi punct de trecere pentru procedurile vamale, scrie Itar-Tass, citată de Agerpres.
.........................................

Grănicerii şi vameşii ucraineni au început ieri inspectarea primelor camioane din convoiul umanitar rus blocat de mai mult de o săptămână la frontiera ruso-ucraineană, relatează AFP, conform Agerpres. După finalizarea verificărilor, cele aproape 300 de camioane care transportă 1.800 de tone de ajutoare umanitare destinate populaţiei din zona de conflict din estul Ucrainei vor ajunge în regiunea separatistă Lugansk, unde produsele vor fi distribuite mai departe de Crucea Roşie.

Autorităţile ucrainene se tem că separatiştii ar intenţiona să profite de prezenţa acestui convoi pentru a lansa acţiuni provocatoare menite să justifice o intervenţie militară a Rusiei. În consecinţă, guvernul de la Kiev a avertizat că va accepta deplasarea convoiului în zonele de pe teritoriul ucrainean controlate de rebeli numai dacă va primi garanţii cu privire la securitatea acestui transport.

Joi după amiază, ministerul Apărării de la Moscova dădea asigurări şi declara cu toată fermitatea ca Rusia nu are de gând să invadeze militar Ucraina folosind ca pretext ajutoarele umanitare.

×