x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia ar putea ajuta UE să iasă din criză, odată cu aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului

Rusia ar putea ajuta UE să iasă din criză, odată cu aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului

16 Dec 2011   •   16:34
Rusia ar putea ajuta UE să iasă din criză, odată cu aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului

Organizatia Mondiala a Comertului a dat unda verde aderarii Rusiei la acest organism, lucru ce reprezinta o gura de oxigen pentru economia Uniunii Europene, cel mai mare importator de produse rusesti.

Aderarea Rusiei ar insemna si o crestere a exporturilor in valoare de patru miliarde de euro anual, spun oficialii UE. La randul lor, rusii vor avea acces la produse UE cu preturi mai avantajoase si va putea exporta mai eficient petrol si gaze naturale.

In prezent, Uniunea Europeana cumpara 52% din toate produsele de export ale Rusiei, in special gaze naturale si petrol. In schimb, Rusia importa bunuri in principal din SUA si China, Uniunea Europeana fiind pe locul trei.

Potrivit ministrului Economiei si Dezvoltarii din Rusia, Elvira Nabiullina, intrarea tarii sale in Organizatia Mondiala a Comertului va contracara efectele crizei in care se zbate in prezent Uniunea Europeana.

“Suntem pregatiti sa luam masuri active impotriva tuturor acestor riscuri", a declarat aceasta.

Accederea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului ar putea imbunatati infrastructura economica a Rusiei, spun expertii, datorita noilor reguli pe care firmele de stat din Rusia vor trebui sa le respecte. De asemenea, ar accelera procesul de privatizare si ar consolida increderea investitorilor straini.

“Uniunea Europeana are mari asteptari de la Rusia pe care o priveste ca pe un partener resposabil, capabil sa respecte regulile comune", a declarat comisarul european pentru Comert, Karel De Gucht.

Rusia va deveni membru al Organizatiei Mondiale a Comertului anul viitor, la 30 de zile dupa ce Duma de Stat va ratifica aderarea.

×