x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia aşteaptă reluarea construirii centralei de la Belene

Rusia aşteaptă reluarea construirii centralei de la Belene

27 Sep 2010   •   00:00

Rusia se aşteaptă ca Bulgaria să reia în curând construirea centralei nucleare de la Belene, a declarat directorul companiei nucleare de stat Rosatom, Serghei Kirienko, care îl însoţeşte pe preşedintele Dmitri Medvedev în cursul vizitei sale oficiale în China. Kirienko şi-a exprimat speranţa că planurile pentru construirea centralei vor fi precizate şi finalizate până la sfârşitul anului, transmite agenţia rusă ITAR-TASS, citată de Agerpres.



Săptămâna trecută, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat, după o întâlnire la New York cu omologul său chinez Wen Jiabao şi 11 miniştri din cabinetul său, că gigantul asiatic ar putea investi în viitoarea centrală. Borisov a spus că miniştrii chinezi au fost foarte interesaţi de proiectul pentru cea de-a doua centrală nucleară bulgară. Aceştia au pus însă condiţia ca tehnologiile în care vor investi să fie chineze, în timp ce planurile actuale prevăd folosirea unor tehnologii ruseşti.

În anul 2009, Bulgaria a suspendat construcţia centralei nucleare de 2.000 megawaţi care urmează să fie realizată pe malul Dunării, în apropierea oraşului Belene, şi în prezent caută investitori interesaţi să participe la construirea centralei.

Potrivit unor informaţii din presă, guvernul bulgar ar fi propus ţărilor vecine, România, Serbia şi Grecia, să se implice în proces, după ce în toamna anului 2009 investitorul strategic, compania germană RWE, s-a retras. Până în prezent, convorbiri oficiale în acest sens au fost purtate numai cu Serbia.

×
Subiecte în articol: externe