x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RUSIA / Atacul asupra Georgiei provoacă haos economic

RUSIA / Atacul asupra Georgiei provoacă haos economic

de Ovidiu Ciutescu    |    18 Sep 2008   •   00:00

Pieţele ruse plătesc preţul pentru decizia "nechizbuită" a Moscovei de invadare a Georgiei prin retragerea de capitalui străin şi slăbirea monedei naţionale, a declarat, miercuri, un oficial american de rang înalt.

Pieţele ruse plătesc preţul pentru decizia "nechizbuită" a Moscovei de invadare a Georgiei prin retragerea de capitalui străin şi slăbirea monedei naţionale, a declarat, miercuri, un oficial american de rang înalt.

 

EFECTE. "Cel puţin parţial din cauza crizei georgiene, pieţele financiare ruse au pierdut aproape o treime din valoarea lor, cu pierderi pe piaţa de capital de sute de miliarde de dolari", a declarat William Burns, subsecretar de Stat pentru Afaceri Politice, în cursul unei audieri în Senat. Rubla rusească s-a depreciat cu aproape zece procente după ostilităţile din Caucaz de luna trecută. "Capitalul este retras de pe piaţa rusă, aproape şapte miliarde de dolari numai în luna august", a adăugat oficialul american. Costurile ar putea fi însă şi mai mari iar planurile de diversificare a economiei şi refacere a infrastructurii sunt în pericol, a subliniat Burns. "Rusia şi poporul rus plătesc un preţ considerabil pentru acţiunea militară disproporţionată a ţării lor", a adăugat acesta. "Acţiunile Georgiei din Rusia, în special decizia sa nechibzuită de invadare a Georgiei şi recunoaştere a Osetiei de Sud şi Abhaziei, sunt deplorabile", a precizat oficialul american. Liderul rus Dmitri Medvedev a semnat, miercuri, tratate cu cele două republici separatiste georgiene care garantează sprijinul militar al Rusiei în cazul unui nou atac din partea Georgiei. "Cred că acordul înrăutăţeşte o situaţie deja gravă", a declarat Burns.

 

CE URMEAZĂ? Bursele ruse au înregistrat, miercuri, cea mai mare scădere din 1998, când ţara s-a aflat în pragul colapsului financiar iar Ministerul de Finanţe a promis acordarea unui ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru a ajuta băncile ruse. Senatorul Chris Dodd, care a prezidat audierea, a susţinut ideea subsecretarului de Stat, subliniind că Rusia plăteşte preţul "pentru comportamentul său din Georgia deşi problemele economice globale au avut, de asemenea, un efect uriaş". "Dacă Rusia nu îşi restabileşte reputaţia de ţară care respectă regulile interne şi internaţionale, şi-ar putea sacrifica succesul economic", a adăugat Dodd, senator democrat de Connecticut, preşedinte al Comisiei pentru Bănci. Burns a reiterat poziţia administraţiei Bush potrivit căreia "relaţiile nu vor mai fi aceleaşi" cu Rusia până când aceasta nu îşi respectă angajamentele privind retragerea trupelor din Georgia pe poziţiile deţinute înainte de declanşarea ostilităţilor. El a adăugat că Statele Unite s-au retras deja din cadrul unui acord privind cooperarea în domeniul nuclear civil şi a suspendat programele militare bilaterale. "Evaluăm în continuare alte opţiuni", a subliniat acesta. Oficialul a recunoscut însă că Statele Unite sunt interesate să colaboreze cu Rusia într-o serie de dosare internaţionale, precum cel nuclear iranian şi de combatere a terorismului internaţional.

×
Subiecte în articol: externe Rusia