x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RUSIA / Bani de la guvern pentru a salva mamuţii economici

RUSIA / Bani de la guvern pentru a salva mamuţii economici

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Oct 2008   •   00:00
RUSIA / Bani de la guvern pentru a salva mamuţii economici

Igor Sechin, vice-premierul Rusiei, a anunţat că cele patru mari companii din petrol şi gaze naturale vor fi ajutate de către guvern cu nouă miliarde de dolari. Conform rian.ru, banii vor fi suficienţi pentru ca cei patru coloşi să îşi refinanţeze datoriile. Companiile au solicitat un ajutor de 80 de miliarde de dolari!

Igor Sechin, vice-premierul Rusiei, a anunţat că cele patru mari companii din petrol şi gaze naturale vor fi ajutate de către guvern cu nouă miliarde de dolari. Conform rian.ru, banii vor fi suficienţi pentru ca cei patru coloşi să îşi refinanţeze datoriile.

 

AJUTOR INSUFICIENT. Cotidianul Kommersant susţine că cea mai mare parte din această sumă, 4,2 miliarde dolari va fi acordată companiei petroliere de stat Rosneft. Celelalte trei companii care vor beneficia de ajutorul statului sunt monopolul din sectorul gazelor naturale Gazprom - va primi un miliard de dolari-, LUKoil, cel mai mare producător independent de petrol din Rusia - va primi două miliarde de dolari - şi firma petrolieră mixtă ruso-britanică TNK-BP care va primi 1,8 miliarde dolari. Cele patru companii asigură 70 la sută din producţia de petrol şi 90 la sută din producţia de gaze naturale a Rusiei. Pe data de 24 septembrie aceste companii au trimis o scrisoare premierului lui Vladimir Putin în care solicitau un sprijin total în valoare de 80 miliarde de dolari pentru a-şi putea plăti datoria externă şi a finanţa proiectele strategice. Putin a răspuns solicitării prin a spune că guvernul va aloca 50 de miliarde de dolari pentru companii în ideea de a le ajuta să-şi refinanţeze datoriile externe. Apoi a revenit şi a precizat că ar trebui oferite companiilor alternative pentru refinanţarea datoriilor şi a evita ca acţiunile acestor companii să fie vândute la preţuri de foarte mici care nu reflectă valoarea lor adevărată. Problemele pe care le au cele patru mari companii ţin de criza globală a creditului care a început în SUA şi s-a răspândit rapid în Asia şi Europa, conducând la pierderi record pe pieţele financiare ruseşti, creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară şi probleme de lichidităţi.

×
Subiecte în articol: externe dolari companii