x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cultura ucraineană, țintă pentru Rusia: 529 de muzee, teatre și biblioteci au fost distruse

Cultura ucraineană, țintă pentru Rusia: 529 de muzee, teatre și biblioteci au fost distruse

de Redacția Jurnalul    |    03 Dec 2022   •   06:50
Cultura ucraineană, țintă pentru Rusia:  529 de muzee, teatre și biblioteci au fost distruse
Sursa foto: Hepta

Trupele rusești atacă în mod deliberat muzeele, bibliotecile și alte instituții culturale din Ucraina, potrivit unui raport publicat de organizația internațională a scriitorilor PEN.

„Cultura nu este o pagubă colaterală în războiul împotriva Ucrainei; este o țintă, un pilon central al justificării războiului de către președintele rus Vladimir Putin. Putin a afirmat în repetate rânduri că limba și cultura ucraineană pur și simplu nu există. Prin vizarea muzeelor de artă, a sălilor de muzică, a bibliotecilor, a teatrelor și a siturilor istorice, el încearcă să facă să fie așa”, se arată în raportul prezentat de The Guardian.

PEN a citat Ministerul ucrainean al Culturii, care a anunțat că 529 de instituții cluturale au fost distruse sau deteriorate de la începutul războiului. Bilanțul include atât situri de importanță națională, cât și instituții culturale din orașe și sate.

Conform raportului, soldații ruși ar fi confiscat și distrus cărți în limba ucraineană din bibliotecile publice din regiunile ocupate.

Cu toate acestea, raportul a recunoscut că „nu este întotdeauna posibil să se determine dacă bombardamentele asupra siturilor culturale sunt deliberate sau sunt rezultatul bombardamentelor nediscriminatorii ale Rusiei asupra zonelor civile”.

PEN Ucraina a anunțat că 31 de scriitori, artiști și alți lucrători culturali civili au fost uciși în atacurile rusești din acest an și că alte câteva personalități culturale au murit în timp ce luptau.

„Ironia încercărilor lui Putin de a șterge cultura și moștenirea Ucrainei este că nu a făcut decât să le îmbogățească cultura și să facă lumea să acorde atenție și să fie mult mai interesată de scriitorii și tradițiile ucrainene”, a declarat autorul și editorul american Dave Eggers, care face parte din delegația PEN care a prezentat raportul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: razboi Rusia ucraina cultura