x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia și China se apropie de Coreea de Nord. Festivități la Phenian

Rusia și China se apropie de Coreea de Nord. Festivități la Phenian

de Redacția Jurnalul    |    09 Sep 2023   •   18:20
Rusia și China se apropie de Coreea de Nord. Festivități la Phenian
Sursa foto: Hepta

Liderul de la Kremlin l-a felicitat pe Kim Jong Un pentru a 75-a aniversare a Republicii Populare Coreene și s-a exprimat pentru cooperare bilaterală "în toate direcţiile", potrivit AFP.

"Sunt convins că, datorită eforturilor noastre comune, vom continua să consolidăm legăturile bilaterale în toate direcţiile. Aceasta corespunde în întregime intereselor popoarelor noastre" şi ajută la asigurarea "securităţii şi stabilităţii în Peninsula Coreeană şi în Asia de Nord-Est. Cu trei sferturi de secol în urmă, Uniunea Sovietică a fost prima care a recunoscut noul stat suveran care a apărut pe teritoriul coreean. De atunci, relaţiile dintre ţările noastre se bazează mereu pe principiile prieteniei, bunei vecinătăţi şi respectului reciproc. Vă doresc cu sinceritate o sănătate robustă şi succes, iar tuturor cetăţenilor Coreei de Nord le doresc pace şi prosperitate", a spus Vladimir Putin în mesajul de felicitare.

La Phenian a fost organizată o paradă paramilitară la care au participat delegații din Rusia și China, și la care a asistat și Kim Jong Un.

Nu au fost prezente rachete balistice intercontinentale, doar brigăzi paramilitare în uniformă. 

Însă Phenianul a prezentat, zilele trecute, primul submarin nuclear tactic de luptă. 

Totodată, Kim s-a întâlnit cu delegația Chinei, a doua în ultimele 6 săptămâni. Cele două părți vor să "intensifice coordonarea şi cooperarea". Preşedintele Xi Jinping "l-a felicitat pe Kim Jong Un în cadrul unei convorbiri telefonice" cu ocazia acestei aniversări.

A fost prezent și un ansamblu de dansuri ale armatei ruse. De asemenea, ambasada Moscovei la Phenian s-a mărit cu 20 de diplomați și tehnicieni. 
"De la războiul în Ucraina, Rusia nu are altă opţiune decât să susţină Coreea de Nord", a precizat analistul Andrei Lankov.

De cealaltă parte, SUA susține că Kim Jong Un s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin în Rusia, ceea ce ar fi un eveniment important deoarece acesta pleacă foarte rar din țară. Subiectul întrevederii ar putea fi livrarea de arme către forțele ruse. 

Marele absent de la Summit-ul G20

În același timp, liderul chinez lipsește de la summitul G20 din India. 
"Cea mai mare parte a actorilor din regiune doresc evitarea unui nou război rece, dar aceasta pare din ce în ce mai dificil pe măsură ce Beijingul şi Moscova susţin Phenianul", spune analistul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×