x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia și China manipulează opinia publică prin promovarea influencerilor propalestinieni

Rusia și China manipulează opinia publică prin promovarea influencerilor propalestinieni

de Şerban Mihăilă    |    20 Mai 2024   •   07:00
Rusia și China manipulează opinia publică prin promovarea influencerilor propalestinieni

Rusia și China „manipulează” opinia publică din Marea Britanie prin promovarea online a formatorilor de opinie propalestinieni, în încercarea de a alimenta diviziunea, susțin surse din executivul de la Londra. Înalți responsabili guvernamentali britanici se tem că puterile antioccidentale promovează narațiuni online polarizante despre conflictul dintre Israel și Hamas, folosind o armată de conturi false pe rețelele sociale.

Examinarea atentă a unora dintre cei mai importanți influenceri propalestinieni din Marea Britanie, a căror popularitate a crescut vertiginos în urma atacurilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, a arătat că mulți dintre adepții lor au conturi false.

Experții au declarat că un astfel de impuls din partea profilurilor false ar amplifica în mod disproporționat vocile propalestiniene: cu cât mai mulți boți – programe de computer ce derulează diverse sarcini automatizate – îi preiau și îi promovează, cu atât mai mulți algoritmi ai platformelor respective se asigură că sunt vizibili și pentru ceilalți utilizatori ai rețelelor sociale.

Firește, serviciile de securitate sunt îngrijorate de amenințarea dezinformării pe tema războiului din Gaza, care circulă online, precum și de posibilitatea implicării unor puteri ostile în această operațiune.

„Este clar că statele străine sunt angajate în încercarea de a manipula opinia publică prin distorsionarea modului în care interacționăm online. Acestea speră să destabilizeze și să submineze instituțiile noastre.”, a dezvăluit pentru ziarul „The Daily Telegraph” o sursă guvernamentală de la Londra.

„Este rolul Grupului de lucru pentru apărarea democrației să acționeze în cadrul guvernului și al serviciilor de securitate pentru a înțelege și a combate aceste amenințări."

Interesul Moscovei

„7 octombrie și conflictul din Gaza sunt exact genul de probleme pe care Rusia încearcă să le exploateze pentru a răspândi dezinformarea și divizarea aici, în Marea Britanie!”, a afirmat un al doilea oficial de rang înalt al executivului britanic, citat de aceeași publicație.

Robert Clarke, analist principal la „Civitas”, grup de reflecție al societății civile, a declarat, la rândul său, că, prin utilizarea de ferme de boți pentru a promova conturi online propalestiniene, Rusia are un dublu scop.

În primul rând, a precizat Clarke, Moscova este „absolut disperată” să distragă atenția de la războiul din Ucraina. „Vor exploata, cu ajutorul propriilor ferme de boți și de troli, indignarea internațională cu privire la Israel, astfel încât oamenii să se concentreze asupra unui alt eveniment global major.”, a adăugat el.

„Există foarte puțină conștientizare în mintea publicului larg cu privire la implicarea rușilor; oamenii au fost atât de captivați de narațiunile anti-Israel.”, a mai spus Clarke.

Un al doilea scop al Moscovei a fost acela de „a alimenta diviziunile” din societatea britanică, a afirmat analistul. „Marea majoritate a persoanelor cu vârste sub 21 de ani apelează la rețelele sociale pentru conținutul de știri. Este incredibil de dificil să încerci să influențezi oamenii atunci când aceștia au fost deja expuși la o narațiune copleșitoare.”, a adăugat el.

Londra încearcă să riposteze

Un grup operativ lansat de guvernul britanic anul trecut, cu scopul  de a proteja integritatea democratică a Regatului Unit de amenințările de interferență din partea unor națiuni precum Rusia și China, analizează modalități de combatere a răspândirii dezinformării online și a teoriilor conspirației.

Grupul de lucru pentru apărarea democrației, prezidat de Tom Tugendhat, ministrul Securității, și care include membri ai serviciilor de securitate, se concentrează pe rolul actorilor statali antioccidentali în răspândirea dezinformării.

Oficialii din cadrul Departamentului pentru Știință, Inovare și Tehnologie (DSIT) au fost îngrijorați de dezinformarea cu privire la războiul din Gaza care circulă online și sunt în strânsă legătură cu companiile din spatele rețelelor sociale în această privință.

Echipa de informații online privind securitatea națională, care face parte din DSIT, a fost însărcinată să urmărească îndeaproape această problemă și să semnaleze orice comportament suspect.

Activiști care provoacă divizare

Fiyaz Mughal, care a fondat grupurile interconfesionale „Tell Mama”, „Faith Matters” și „Muslims Against Anti-Semitism”, a monitorizat creșterea numărului de „activiști care provoacă divizare” pe rețelele sociale, începând cu 7 octombrie 2023.

„Creșterea lor a fost literalmente exponențială în ceea ce privește numărul de adepți pe care aceste conturi i-a atras. Efectul acestei noi realități, în special în privința relațiilor dintre musulmani și evrei, este că le-a distrus total!”, a adăugat el.

„A denigrat comunitățile evreiești. A creat, de asemenea, sentimentul că orice musulman care nu ne ascultă este, de fapt, un «colaborator». Este un lucru periculos.”, a mai spus Mughal, citat de „The Daily Telegraph”.

El a avertizat că acest tip de activitate este „menit să fractureze, să divizeze” și să creeze un sentiment de „ori ești cu noi, ori ești împotriva noastră”.

Cercetările efectuate de „Cyabra”, o firmă de tehnologie specializată în combaterea dezinformării online, demonstrează că o serie de voci propalestiniene importante de pe rețelele sociale au un număr substanțial de conturi false, care le cresc artificial numărul de urmăritori.

Analiza arată că unul din cinci conturi aflate în contact cu Dilly Hussain, un comentator și realizator de podcasturi, este fals.

Hussain, care are 118.000 de urmăritori pe platforma X, fostul Twitter, folosește canalele sale de socializare pentru a se referi la soldații israelieni ca fiind „perverși sexuali, autori de genocide” și „ucigași de copii”. El a afirmat că Israelul este „un refugiu sigur pentru pedofili” și a comparat Forțele de Apărare Israeliene (IDF) cu grupul terorist ISIS.

De asemenea, Hussain promovează o teorie a conspirației, conform căreia chiar IDF ar fi comis atacurile din 7 octombrie. „Masacru la festivalul de muzică Nova? Nu a fost comis de către luptătorii palestinieni. Foarte probabil, a fost mâna IDF și ordinul său Hannibal Directive”.

Hannibal Directive este numele unei proceduri controversate, care a fost folosită de către IDF până în 2016 pentru a preveni capturarea soldaților israelieni de către forțele inamice. Într-o versiune, procedura susținea că „răpirea trebuie oprită prin toate mijloacele, chiar și cu prețul de a lovi și de a ne răni propriile forțe”.

Cercetătorii l-au studiat și pe rapperul Lowkey, al cărui nume real este Kareen Dennis, și au descoperit că 11 la sută dintre profilurile legate de el pe X sunt false.

Lowkey, care are peste 390.000 de urmăritori pe canalul de socializare, a postat pe 7 octombrie: „Aroganța de a crede că poți ține două milioane de oameni prinși într-o închisoare în aer liber pe termen nelimitat(...)”. De asemenea, el a afirmat că Israelul „nu este o țară” și că i-a înfometat „în mod deliberat” pe locuitorii din Gaza.

De asemenea, cercetătorii au analizat profilul lui Robert Carter, care lucrează pentru site-ul „5Pillars” și are 125.0000 de urmăritori pe X, constatând că 15% dintre conturile legate de el sunt false.

La câteva zile după masacrul din 7 octombrie, el a acuzat statul evreu că este „un traficant de propagandă”, care răspândește „povești false despre copii decapitați, pentru a determina publicul să simpatizeze cu Israelul”. În octombrie, el a susținut că Israelul „a început să folosească arme chimice, atât în Liban, cât și în Gaza”.

„Orice detalii privind conturile false de pe platforme precum X sunt problema lui Elon Musk, nu a mea.”, a precizat Carter, atunci când a fost rugat să comenteze informația.

Hussain și Dennis au refuzat să comenteze. Nu există niciun indiciu că vreunul dintre ei ar fi conștient sau ar avea control asupra conturilor false care interacționează cu ei online.

Puteri străine, în spatele conturilor false

„Iranul, China și Rusia sunt foarte active în crearea de conturi false pe rețelele sociale. Cu ajutorul tehnologiei noastre, putem vedea amploarea și gradul de sofisticare la care au ajuns aceste campanii, iar din asta putem deduce sau înțelege dacă operațiunea pare a fi activitatea unui actor de stat.”, a declarat Rafi Mendelsohn, vicepreședintele „Cyabra”.

„Sofisticarea și nivelul de sofisticare a ceea ce am văzut sugerează, într-adevăr, un nivel de implicare a unui actor de stat.”, a adăugat el.

Rezultatul cercetării a fost publicat în contextul în care miniștrii israelieni sunt tot mai îngrijorați în legătură cu influența pe care influencerii din rețelele de socializare o au asupra discursului britanic despre războiul din Gaza.

Un raport recent, care a circulat printre înalții oficiali israelieni, susține că figuri „influente pro-Hamas” au fost „implicate în crearea, rezonarea și promovarea narațiunii pro-Hamas în Anglia”.

Amichai Chikli, ministrul israelian al Afacerilor cu Diaspora, a declarat, de altfel, pentru „The Daily Telegraph”: „Controlul Frăției Musulmane a Hamas în Marea Britanie depășește cu mult ceea ce ar putea crede cetățeanul de rând din Marea Britanie.”.

„Există o amenințare directă la adresa Marii Britanii din partea organizațiilor pro-Hamas care operează în toată Marea Britanie cu scopul clar de a impune legea Șaria și de a face din Regatul Unit o insulă musulmană - aceasta este realitatea și aceasta este viziunea lor!”, a avertizat Chikli.

El a mai spus că autoritățile britanice „trebuie să fie mult mai active, mult mai agresive împotriva acestor inamici, care amenință nu doar comunitatea evreiască, ci și modul de viață și valorile de bază ale Marii Britanii, ca stat democratic.”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Rusia China manipulare propalestina londra