x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia-Occident: "E posibila o demonstratie de forta!"

Rusia-Occident: "E posibila o demonstratie de forta!"

27 Mar 2018   •   07:47
Rusia-Occident: "E posibila o demonstratie de forta!"

Peste 100 de diplomati rusi care lucreaza in SUA şi 16 ţări ale Uniunii Europene, la care s-au alaturat si alte state precum Ucraina, Canada, Norvegia sau Australia vor fi trimisi acasa. Este reactia Occidentului la otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal.

 

Moscova a anuntat ca raspunsul ei va fi unul simetric. Cu alte cuvinte, caile de comunicare dintre Rusia si Occidentul se vor reduce la minim. Ceea ce, in termeni diplomati, este un lucru destul de periculos. "Nu mai vorbim de razboi rece. Traim deja un razboi al inghetului total", a comentat un oficial de la Moscova.

Ce se va intampla in continuare. Intr-o prima faza va urma boicotarea Campionatului mondial de fotbal, gazduit anul acesta de Rusia. De altfel, Islanda a anuntat deja ca nu va efectua deplasarea, deschizand, astfel, calea catre o astfel de decizie. Cate tari vor proceda ca atare, ramane de vazut.

Se va trece si la masuri militare? Asta e marea intrebarea. Situatia creata este fara precedent in istoria relatiilor diplomatice. "Nu s-a mai intamplat ca alte tari sa expulzeze diplomati din cauza unui conflict bilateral. De aceea este fara precedent", crede analistul Fiodor Lukianov.

In opinia lui, "razboiul rece pe care il traversam este unul nou, cu reguli scrise, deocamdata, pe ciorna. Iar lucrurile nu se vor opri aici. Sunt convins ca vor urma si alte masuri, alte sanctiuni, alte pedepse", a continuat politologul rus. "De aceasta data, Rusia a fost pusa la zid fara sa i se prezinte dovezile in baza carora a fost acuzata. Si nu a fost lasata sa-si demonstreze nevinovatia", a adaugat Lukianov.

Iata de ce, a apreciat analistul, "este cazul ca presedintele Vladimir Putin sa spuna ceva. Si da, lucrurile vor escalada. In conditiile date, nu exclud o demonstratie de forta, a puterii militare. Este foarte trist ca s-a ajuns aici, dar acum, cand a fost lansat un asemenea impuls puternic, confruntarea capata o anumita logica proprie", a concluzionat analistul rus.

×