x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi a stat doar cinci secunde in libertate

Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi a stat doar cinci secunde in libertate

25 Sep 2018   •   07:21
Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi a stat doar cinci secunde in libertate

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, arestat în zorii zilei la ieşirea din închisoare, s-a aflat din nou în faţa instanţei luni pentru că a lansat un apel la manifestaţii împotriva impopularei reforme a pensiilor. 

 

Aleksei Navalnîi a petrecut numai câteva secunde în libertate după ieşirea din centrul de detenţie unde a stat închis 30 de zile pentru o manifestaţie neautorizată în ianuarie, în timpul căreia îndemnat la boicotarea alegerilor prezidenţiale de la 18 martie. 

Aşteptat de poliţişti, opozantul de 42 de ani, care a petrecut deja în ultimii ani 172 de zile în închisoare, a fost condus la un comisariat şi ulterior, după opt ore în celulă, la un tribunal. El a fost acuzat că a lansat un apel la o manifestaţie care a adus atingere sănătăţii unor persoane, în acest caz poliţişti, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, Kira Iarmuş. De această dată riscă 20 de zile de închisoare, a subliniat purtătoarea de cuvânt. 

"Creaţi un caz, fabricaţi fără pic de ruşine o procedură administrativă", a acuzat în cursul audierii Aleksei Navalnîi. Faptele reproşate au avut loc la 9 septembrie, când a lansat un apel ruşilor să protesteze faţă de proiectul guvernamental de reformă a pensiilor, chiar în ziua desfăşurării alegerilor locale. 

Aleksei Navalnîi se afla după gratii în cursul acestor manifestaţii, soldate cu arestări, unele în forţă, în întreaga ţară. Colaboratorul apropiat al opozantului, Leonid Volkov, a acuzat puterea pe Twitter că se leagă de acesta "din cauza înfrângerilor şi eşecurilor din ultimele săptămâni". 

Anunţul din iunie cu privire la majorarea vârstei de pensionare cu cinci ani pentru bărbaţi (la 65 de ani) şi opt ani pentru femei (la 63 de ani) a provocat numeroase manifestaţii, în special la apelul Partidului Comunist,AGERPRES

×