Rusia își bagă coada în referendumul organizat de autoritățile de la Skopje pentru schimbarea numelui Republicii Macedonia, încercând să saboteze astfel, inclusiv printr-o campanie de dezinformare, deschiderea negocierilor de aderare dintre acest stat balcanic și NATO, a avertizat secretarul american al Apărării, Jim Mattis.
Șeful armatei americane s-a aflat ieri, pentru câteva ore, la Skopje, fiind ultimul dintr-o serie de lideri occidentali care au vizitat capitala Republicii Macedonia pentru a încuraja și urgenta acceptarea înțelegerii cu Grecia în privința schimbării numelui fostei republici iugoslave. Pe 30 septembrie, parlamentul macedonean organizează un referendum, la care cetățenii sunt chemați să se pronunțe asupra acordului încheiat în luna iunie de guvernul de la Skopje cu Atena asupra modificării numelui țării în „Republica Macedonia de Nord”, în vederea soluționării disputei de 27 de ani cu Grecia, care a blocat până acum intrarea Republicii Macedonia în NATO și în UE. Parlamentul macedonean a ratificat deja oficial acest acord, respins însă de președintele țării, Gjorge Ivanov, care l-a descris drept „un act criminal”, ce „încalcă în mod flagrant Constituția și face Macedonia dependentă de o terță parte și anume de Grecia”. Alături de Ivanov, naționaliștii greci și macedoneni se opun vehement înțelegerii. Guvernul s-a angajat să supună la vot schimbarea numelui țării printr-un referendum, înainte de a trece la o eventuală revizuire a Constituției, ce ar trebui apoi din nou validată de parlament, cu o majoritate de două treimi. Premierul macedonean, Zoran Zaev, a afirmat, de altfel, că va demisiona în cazul în care acordul nu va obține susținerea populației prin referendum. Numele „Macedonia” a declanșat o dispută aprinsă cu Grecia, după ce fosta republică iugoslavă și-a declarat independența, în 1991. Atena a respins utilizarea numelui de către țara vecină, susținând că acesta coincide cu cel al provinciei sale nordice și, astfel, Skopje ar avea o revendicare teritorială contra Greciei.
Atac la Moscova
„Nu vrem ca Rusia să facă acolo ceea ce a încercat să facă în multe alte ţări”, a declarat Jim Mattis, citat de Reuters, înainte de a ateriza la Skopje. El a adăugat că este preocupat de o posibilă ingerinţă a Moscovei pentru a decide soarta referendumului. SUA consideră că grupuri pro-ruse acţionează pentru a submina referendumul şi că Moscova încearcă să ducă o campanie de dezinformare. „Fără îndoială că au transferat bani şi duc campanii de influenţă extinse”, a spus Mattis, precizând însă că nu este clar ce impact au avut până acum eforturile Moscovei. În iulie, Grecia a expulzat doi diplomaţi ruşi şi a interzis altor două persoane să intre în ţară pentru că au încercat să dea mită unor oficiali şi să organizeze demonstraţii pentru a contracara acordul. Concomitent, ambasadorul rus la Skopje a criticat demersul Macedoniei de a adera la NATO, avertizând că țara ar putea deveni „o țintă legitimă” a Rusiei.
NATO a invitat Macedonia să înceapă negocierile de aderare, dar a cerut ca țara să-și schimbe mai întâi numele în Constituție, în cel convenit cu Grecia. La rândul său, parlamentul elen va ratifica acordul cu Skopje doar după această modificare.