x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia se apropie de noi

Rusia se apropie de noi

de Sînziana Stancu    |    14 Mai 2010   •   00:00

Rusia intenţionează să creeze noi baze militare în Ucraina, în apropierea frontierei cu România.



Potrivit fostului comandant al Flotei ruse de la Marea Neagră, Vladimir Komoedov, acest lucru ar putea avea loc după modernizarea flotei militare ruse din Crimeea, a declarat pentru cotidianul Nezavisimaia Gazeta, preluat de portalul Moldova Azi.

Crearea de noi baze miliatare ruseşti va fi posibilă prin acorduri între Kiev şi Moscova, iar locurile unde pot fi instalate asemenea baze ar putea fi localităţile Nikolaev, Odessa şi, "probabil, Delta Dunării, unde Ucraina şi România au dispute teritoriale", mai informează sursa citată.

"Posibilitatea de a extinde Flota Mării Negre spre vest este un răspuns la extinderea NATO spre est, unde, spre exemplu, în România şi Bulgaria, Statele Unite au început instalarea de noi baze militare", a mai declarat Komoedov.

Prin acordurilor de la Harkov, semnate între preşedinţii ucrainean, Viktor Ianukovici, şi rus, Dmitri Medvedev, staţionarea la Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră a fost prelungită cu 25 de ani, până în 2042, iar Rusia intenţionează să îşi modernizeze flota din Crimeea.


PUŞI PE TREABĂ
De asemenea, Ministerul rus al Apărării a înfiinţat un grup de lucru care în două luni va evalua situaţia bazei militare din Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră, a informat comandantul Statului Major al forţelor ruse, Nikolai Makarov, într-o vizită la obiectivele militare ruseşti de la Marea Neagră, confirmând că există planuri "serioase" de modernizare a acestei flote, în cadrul unui program care se va desfăşura până în 2020. "Acesta este un program major de modernizare a Flotei de la Marea Neagră pe toate direcţiile, atât a navelor, cât şi a submarinelor, dar şi a aviaţiei", a declarat Makarov.

Bazele militare din localitatea Bolgrad, situată în sudul regiunii Odessa, care au fost desfiinţate după declararea independenţei Ucrainei (august 1991), ar putea fi redeschise, notează şi publicaţia ucraineană Segodnia, citată de Omega în pagina electronică. În perioada sovietică, baza de la Bolgrad găzduia una dintre cele mai puternice divizii de trupe aeropurtate, care viza ţinte strategice ca Turcia şi ţări din Balcani, iar până la sfârşitul anului ar putea fi trimişi primii militari la Bolgrad.

Segodnia menţionează, citând surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, că la baza din Bolgrad va fi mobilizat temporar un batalion mecanizat de circa 600 de militari, care ar putea fi suplimentat ulterior.


INTIMIDAREA ROMÂNIEI
Specialişti în domeniul militar au afirmat că reorganizarea armatei ucrainene are loc din cauza situaţiei strategice complicate din regiune. "Este vorba despre România, care deja are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina, pretinzând insula Maican de pe Dunăre." În urmă cu câţiva ani, ucrainenii s-au plâns că ţara lor nu dispune de un dispozitiv militar puternic la graniţa cu România. Acum, Rusia, care a "scăpat" de fostul preşedinte prooccidental "portocaliu" Viktor Iuşcenko, le vine în ajutor, Medvedev semnând documentele de "dezlegare" la extinderea militară a Rusiei cu Ianukovici, noul preşedinte ucrainean pe placul ruşilor şi fidel Moscovei, la nici o lună după ce se instalase la putere, la Kiev.

Divizia de trupe aeropurtate din Bolgrad a fost desfiinţată în 2003 la presiunile NATO, care s-a declarat împotriva prezenţei acesteia la graniţa cu România.

×
Subiecte în articol: externe