x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia susţine că Moldova va susţine o politică multivectorială

Rusia susţine că Moldova va susţine o politică multivectorială

31 Iul 2009   •   00:00

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost câştigate de o coaliţie de dreapta care aspiră la integrarea europeană şi este clar că noua putere de la Chişinău va încerca să-şi îndeplinească promisiunile electorale. Cu toate acestea, în opinia lui Nikolai Buharin, de la Institutul Economiei de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, Chişinăul nu va încerca să iasă din sfera de influenţă a Moscovei, iar criza economică va determina menţinerea politicii "multivectoriale", comentează publicaţia rusă Expert.



În privinţa integrării europene a Republicii Moldova, expertul rus ia în calcul două scenarii: fie Republica Moldova îşi încetează existenţa ca stat suveran şi se uneşte cu România, iar în acest caz problema eurointegrării se rezolvă automat, fie ea continuă să existe ca stat independent şi atunci nimeni nu o va primi în Uniunea Europeană înainte de realizarea tuturor reformelor necesare. "În cel de-al doilea caz, integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces îndelungat şi se va întinde pe o perioadă de 10-20 sau poate chiar 30 de ani, dacă până atunci UE va mai exista", susţine analistul rus.

Întrebat dacă Moldova nu va dori să adere la UE în componenţa României, până la expirarea mandatului parlamentului rezultat în urma alegerilor din 29 iulie, Buharin consideră puţin plauzibilă o astfel de evoluţie. "Totul depinde de cât de lungă va fi criza financiară globală. Prognozele făcute în UE în acest sens denotă prea puţin optimism: stagnarea economiei regiunii în următorii 50 de ani. În anii următori, cel mai probabil, va stagna şi economia din zona euro, de aceea este de aşteptat ca UE să nu mai acorde ajutoare ca până acum sau până în 2013 statelor mai puţin dezvoltate ", apreciază el, estimând totodată că în curând aderarea la UE nu va ma fi o "turtă dulce" jinduită ca înainte.

Deşi admite că sub noua putere de la Chişinău relaţiile cu România au toate şansele să se amelioreze, expertul consideră că Republica Moldova va menţine relaţii bune şi cu Rusia.

"Aderarea Republicii Moldova la UE nu ţine de o agendă apropiată. Fără dubii, Chişinăul îşi va îmbunătăţi relaţiile cu Bucureştiul. Dar România se află şi singură într-o situaţie economică dificilă. A fost nevoită să contracteze un credit FMI. Nu cred că aprofundarea relaţiilor cu România va contribui la îmbunătăţirea situaţiei economice din Republica Moldova. Dacă actuala criză globală se va prelungi, noua putere de la Chişinău va păstra politica bazată pe mai mulţi vectori, în care Rusia va reprezenta o componentă importantă, chiar dacă la nivel retoric vor prevala UE şi România", a prognozat expertul rus. În plan real, acordul privind acordarea creditului rusesc pentru Moldova a fost încheiat, aşa că în orice caz Chişinăul va avea de a face cu Rusia în următoarea perioadă, a adăugat el.

×
Subiecte în articol: externe