x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia / Ţarul Nicolae al II-lea reabilitat de justiţie

Rusia / Ţarul Nicolae al II-lea reabilitat de justiţie

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Oct 2008   •   00:00
Rusia / Ţarul Nicolae al II-lea reabilitat de justiţie

Curtea Supremă a Rusiei a decis miercuri reabilitarea ultimului ţar rus Nicolae al II-lea şi a familiei sale drept victime ale represiunii politice bolşevice. Gestul este  simbolic şi a fost  reclamat de multă vreme de descendenţii familiei imperiale, relatează agenţiile de presă internaţionale.

Curtea Supremă a Rusiei a decis miercuri reabilitarea ultimului ţar rus Nicolae al II-lea şi a familiei sale drept victime ale represiunii politice bolşevice. Gestul este  simbolic şi a fost  reclamat de multă vreme de descendenţii familiei imperiale, relatează rian.ru.


DREPTATE. “Prezidiul Curţii Supreme a recunoscut represiunea împotriva ţarului Nicolae al II-lea şi a familiei sale ca nejustificată şi a decis reabilitarea acestora”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Curţii, Pavel Odinţov. Decizia pune capăt anilor de eforturi ale descendenţilor familiei imperiale de a obţine reîncadrarea juridică a acestor crime. Procuratura şi instanţele inferioare au respins în repetate rânduri apelurile descendenţilor Romanovilor, considerând că familia ţarului a fost asasinată, ci nu executată din motive politice.Nicolae al II-lea a abdicat în 1917, în febra revoluţionară din Rusia. Familia imperială - ţarul, ţarina Alexandra, ţareviciul Alexei şi cele patru fiice - au fost executată la 17 iulie 1918, la Ekaterinburg, în subsolul casei unde era ţinută prizonieră.

×
Subiecte în articol: externe