x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia vrea să-şi intimideze inamicii cu o armată gonflabilă

Rusia vrea să-şi intimideze inamicii cu o armată gonflabilă

de Sînziana Stancu    |    24 Aug 2010   •   00:00

Ministerul Apărării rus a ordonat "copii" gonflabile identice cu originalele pentru avioane, tancuri şi rachete, cu scopul de a-şi intimida adversarul în cazul unui conflict armat.
Preţul oferit de ruşi pentru o copie gonflabilă este de aproximativ 2.500 de euro, informează The Telegraph.

Kremlinul a fost însă aspru criticat din cauza iniţiativei Ministerului Apărării, analiştii militari considerând că banii din resursele energetice obţinuţi de Rusia n-ar trebui risipiţi pe copiile armate din cauciuc pentru a speria inamicii, ci investite în echipamente militare reale.
"Echipamentele militare gonflabile sunt cele mai eficiente însituaţiile de conflict armat, pentru a deruta adversarul (...) însă în timp de pace, pentru a deruta serviciile secrete de spionaj, o asemenea cheltuială este un lux discutabil", comentează Komsomolskaia Pravda.

Alexander Talanov, directorul centrului ştiinţific de cercetare, care a făcut proiectul modelelor gonflabile, a dezvăluit doar că ministerul rus este interesat în primul rând de copii ale sistemului de rachete sol-aer S-300, datând din era sovietică. El a explicat că asemenea modele sunt cele mai eficiente pentru a induce în eroare sateliţii şi avioanele-spion.
Designerii ruşi s-au lăudat la rândul lor că varianta din cauciuc a unui tanc se poate umfla în patru minute, iar cea a unui sistem de rachete, în cinci minute. Cât priveşte numărul total de replici gonflabile, atât ministerul, cât şi cei care vor executa comenzile păstrează secretul.

×
Subiecte în articol: externe