x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia vrea un stat "independent” în sud-estul Ucrainei

Rusia vrea un stat "independent” în sud-estul Ucrainei

02 Sep 2014   •   09:04
Rusia vrea un stat "independent” în sud-estul Ucrainei

Rusia visează să creeze în estul Ucrainei un stat "independent”, aşa cum a procedat în trecut în Georgia şi Republica Moldova, un obiectiv care pare realizabil în contextul în care sepratiştii proruşi câştigă teren, apreciază analişti de la Moscova, potrivit jurnal.md.

Vladimir Putin a îndemnat duminică la abordarea problemei unui „statut statal” pentru estul Ucrainei, cu o zi înainte de discuţii între reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care au loc luni la Minsk.

„Această alegere a cuvintelor nu este întâmplătoare. Chiar dacă Kremlinul a afirmat că preşedintele nu a evocat niciodată crearea unui stat independent în sud-estul Ucrainei, cu populaţie majoritar rusofonă, Rusia, care a cerut până acum doar o autonomie mai mare pentru aceste regiuni - un statut inadmisibil în opinia Kievului - se comportă acum în mod diferit. În contextul în care armata ucraineană a suferit în ultimele zile o serie de înfrângeri, Rusia vrea să spună Kievului: v-am propus să încheiem un acord (privind federalizarea), iar voi nu l-aţi vrut. Acum oferta s-a schimbat”, a declarat pentru AFP expertul rus Fiodor Lukianov, redactor-şef al revistei „Russia in Global Affairs”.

La începutul anilor '90, când Moscova a susţinut republicile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, care şi-au proclamat unilateral independenţa, Rusia aspira la a-şi stabili frontiere mai largi, pentru a-şi păstra influenţa de odinioară, inclusiv după destrămarea URSS, explică Lukianov. În cazul Ucrainei, obiectivul este diferit: Moscova nu vrea ca situaţia din Ucraina să se stabilizeze atât timp cât lideri antiruşi rămân la conducerea ţării şi sunt susceptibili să introducă ţara în NATO, subliniază el.

Maria Lipman, o analistă independentă, este de aceeaşi părere.

„Este evident că Rusia vrea să dispună de o mare influenţă asupra Guvernului din Ucraina, ca acesta să nu o apuce pe un drum greşit, cel care conduce către o apropiere de Occident şi mai ales de NATO. Iar crearea în interiorul Ucrainei a unui eventual stat independent care să depindă de Moscova ar ajuta Rusia să ajungă la acest obiectiv. Problema este că nu prea înţelegem despre ce teritoriu este vorba, deoarece este dificil de definit care zone sunt controlate în mod real de către separatişti în regiunile rebele Doneţk şi Lugansk, devastate de confruntări armate încrâncenate. În cazul Transnistriei, susținută în mod ascuns de către Rusia, era mai uşor, chiar dacă circumstanţele seamănă cu cele din Ucraina, acum", afirmă ea.

Până în prezent, problema Transnistriei, la fel ca cea a Abhaziei sau Osetiei de Sud, nu au fost soluţionate, Moscova dispunând astfel de un mijloc de presiune asupra autorităţilor de la Chişinău şi Tbilisi.

Moscova, pe care Occidentul o acuză că a mobilizat trupe şi armament greu în Ucraina pentru a susţine rebelii separatişti, caută "înainte de orice să determine autorităţile ucrainene să înţeleagă că Rusia se află alături şi că orice ar face Ucraina situaţia sa geografică nu se va schimba", apreciază analistul independent Serghei Miheev.

×