x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii din R. Moldova cer Moscovei cetăţenie în condiţii preferenţiale

Ruşii din R. Moldova cer Moscovei cetăţenie în condiţii preferenţiale

28 Mai 2009   •   00:00

Etnici ruşi din R. Moldova, Ucraina şi Belarus s-au reunit, miercuri, la Chişinău şi au solicitat autorităţilor din aceste state să le respecte dreptul de a comunica şi studia în limba rusă, iar Rusiei să le acorde cetăţenie în condiţii preferenţiale, a informat Mediafax joi, citând pagina electronică a Info-Prim Neo.

Valerii Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, a spus că, în pofida solicitărilor insistente ale comunităţii ruseşti din R. Moldova, limba rusă nu a fost oficializată. "Nu trebuie să ne lăsăm provocaţi de intenţiile unora de a interveni în politicile interne ale acestor state", a comentat Valerii Kuzmin în legătură cu evenimentele petrecute la Chişinău după alegerile de la 5 aprilie. "Comunitatea ruşilor este interesată de păstrarea statalităţii R. Moldova, a dat dovadă de înţelepciune şi nu a participat la actele de vandalism din centrul capitalei", a spus ambasadorul rus.

Preşedintele Soborului comunităţii ruse din R. Moldova, Nicolai Florinskii, a reiterat dorinţa etnicilor ruşi de a obţine mai simplu cetăţenia rusă. "După o perioadă de îngheţ al relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi R. Moldova, acum observăm o evoluţie, iar acest lucru ne bucură, pentru că cel mai apropiat prieten al R. Moldova a fost şi este Rusia", a adăugat el.(M.F.M)

×
Subiecte în articol: externe moldova