x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii vor la Mediterană

Ruşii vor la Mediterană

de George Daniel Ripa    |    04 Aug 2007   •   00:00
Ruşii vor la Mediterană
Sursa foto: IVAN SEKRETAREV/

Amiralul Vladimir Masorin, şeful Forţelor Navale ruse, cere Kremlinului ca Rusia să işi restabilească poziţiile permanente din Marea Mediterenă şi din Marea Neagră, pentru a-şi proteja interesele strategice.

Şeful Forţelor Navale ruse, amiralul Vladimir Masorin, una dintre cele mai respectate voci de la Moscova, le-a cerut factorilor politici să regăndească prezenţa militară navală din Marea Meditareană şi din Marea Neagră, pentru a asigura protecţia unor teatre de operaţiuni "extrem de importante" pentru Rusia.

Oficialul rus susţine că flota rusă trebuie să controleze Marea Neagră şi Marea Mediterană, pentru că aceste mări sunt necesare pentru a controla şi Oceanul Atlantic. Totodată, crede Masorin, o prezenţă masivă in Mediterană este necesară pentru asigurarea rutelor energetice şi a conductei Blue Stream in special.


MIZA, SEVASTOPOL. Pentru a-şi atinge scopurile, Rusia trebuie să coopereze mult mai bine cu Ucraina, ţară in care se află majoritatea flotei ruseşti din Marea Neagră, şi cu Turcia, un important lider regional, susţine Masorin. El este insă ingrijorat de faptul că tratatul privind prezenţa navelor militare ruseşti la Sevastopol incetează in 2017. Rusia face parte din Grupul de Cooperare Navală de la Marea Neagră (BlackSeafor), care mai include Ucraina, Turcia, Bulgaria, Georgia şi Romănia.

In ceea ce priveşte Marea Mediterană, aici Rusia are o prezenţă masivă, prin participarea in comun, cu NATO, la operaţiunile antiteroriste, Endeavour. Momentul ales de Masorin pentru a face aceste declaraţii coincide cu "plimbarea" unor submarine ruseşti la Polul Nord, intr-o incercare simbolică de a demonstra că regiunea, bogată in zăcăminte naturale, le aparţine. Â

×
Subiecte în articol: externe marea marea neagră marea neagr