x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-a reaprins un conflict înghețat. Ciocniri armate, în Nagorno-Karabah

S-a reaprins un conflict înghețat. Ciocniri armate, în Nagorno-Karabah

03 Aug 2014   •   09:21
S-a reaprins un conflict înghețat. Ciocniri armate, în Nagorno-Karabah

15 soldați au murit în cele mai violente ciocniri, după ani de relativă acalmie, în enclava cu populație majoritar armeană Nagorno-Karabah, disputată de Azerbaidjan și Armenia - informează BBC.

Azerbaidjanul a anunțat că a pierdut 12 soldați în ultimele patru zile, în timp ce autoritățile armene ale enclavei au declarat 3 morți din rândul propriilor trupe.

Ambele părți se acuză reciproc pentru redeschiderea conflictului înghețat în urmă cu 20 de ani, care a costat 30.000 de vieți.

Noua escaladare a ostilităților vine după ce eforturile comunității internaționale de reluare a procesului de pace au eșuat, iar ambele tabere foloseau o retorică războinică în legătură cu situația din regiune - transmite BBC.

Anual, sute de oameni, în special civili, își pierd viața la granița dintre enclavă și Azerbaidjan, datorită lunetiștilor sau ciocnirilor armate spontane.

Președinții Armeniei și Azerbaidjanului au convenit să se întâlnească vinerea viitoare, în Rusia, la Soci, pentru a încerca să calmeze situația.

Rusia, care a mediat încetarea focului din 1994, a transmis un mesaj pe site-ul ministerului său de Externe: "Privim evenimentele recente ca pe o serioasă încălcare a înțelegerii de încetare a focului și ne declarăm intenția de a ajunge la o reglementare prin mijloace politice. Poziția noastră este că orice escaladare a conflictului este inacceptabilă ".

×